Russische topsport rot tot op het bot

Print
Russische topsport rot tot op het bot

Afbeelding: MGL

Voor zover dat nog kon, is de Russische sport de voorbije dagen zijn laatste restje geloofwaardigheid kwijtgeraakt.Was grootscheeps dopinggebruik in de Russische atletiek voor het Wereld Antidopingbureau (WADA) aanleiding om Russische atleten voor onbepaalde tijd te weren uit het circuit, de recente dopinggevallen van tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov maken nogmaals duidelijk dat de Russische topsport rot is tot op het bot.

Zowel Sjarapova als Koelizjnikov werd betrapt op meldonium, een middel dat in Oost-Europa veel wordt gebruikt door hartpatiënten en pas sinds enkele weken op de verboden lijst staat. Meldonium zou het uithoudingsvermogen vergroten en de concentratie bevorderen. 
Of hoe een, op zich waardevol, medicijn wederom massaal door de sportwereld is misbruikt ter bevordering van prestaties. De parallel met het voor nierpatiënten bedoelde epo dringt zich op. Zo groot de impact was van epo op met name de duursporten, zo ingeburgerd is blijkbaar ook meldonium. 

Behalve Sjarapova en Koelizjnikov werden de voorbije weken ook al Katusha-renner Edouard Vorganov, twee Russische biatleten, marathonloper Endeshaw Negesse en 1500-meter loopster Abeba Aregawi, wereldkampioene in 2013, betrapt op het middel. 

Dat meldonium inmiddels verboden is, maakt blijkbaar weinig indruk. De uitleg van Sjarapova, dat zij en haar entourage de nieuwe dopinglijst niet hebben bekeken, klinkt weinig geloofwaardig. De tennisdiva had evengoed kunnen verklaren dat haar eeuwige gekreun een bijwerking is van meldonium. 

De arrogantie waarmee de Russen blijven vasthouden aan hun bedenkelijke dopingmoraal mag niet zonder consequenties blijven. De Duitse zender WDR onthulde vorige week dat de geschorste Russische coaches hun werk gewoon verder zetten en zelfs een handeltje opzetten in dopingproducten. 

Een natie die de sport zoveel schade berokkent, hoort komende zomer niet thuis op de Olympische Spelen in Rio. Aangezien het Internationaal Olympisch Comite wel blaft, maar vanwege allerlei politieke en commerciële belangen niet durft te bijten, hoeft ‘Russia’ echter niet te vrezen voor een rode kaart. 

Niet alleen Rusland heeft een dopingprobleem. Dinsdag werd bekend dat de Nederlandse sprinter Brian Mariano, Nederlands recordhouder op de 60 meter en lid van de nationale estafetteploeg, begin februari op doping is betrapt. Na de al eerder in opspraak geraakte Adrienne Herzog, Khalid Choukoud, Simon Vroemen en Ria Stalman een nieuwe tik voor de vaderlandse atletiek. 

Het houdt niet op en de positieve controles die naar buiten komen, zijn slechts het topje van de ijsberg. Topsporters die presteren op een boterham met kaas zijn witte raven. Alles is gemedicaliseerd. Schaatsster Ireen Wüst verklaarde maandag bij Umberto Tan dat ze al jaren medicijnen neemt tegen inspanningsastma. Gemeengoed bij duursporters die blijkbaar zonder al te veel moeite een attest krijgen voor dit soort middelen met een stimulerende werking. 

Gezien de grote belangen in een olympisch jaar zal het aan het dopingfront de komende maanden niet rustiger worden. Onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’, wordt op grote schaal Russische roulette gespeeld. Een gokspel dat zijn naam niet heeft gestolen. 

Reageren? p.delait@mgl.nl