Bekijk een overzicht van de opvanglokaties in Limburg

Hoofdlijnen akkoord over vluchtelingen

Print
Hoofdlijnen akkoord over vluchtelingen

Afbeelding: ANP

In de principe-deal over de vluchtelingen staat dat Turkije migranten die illegaal naar Europa komen terugneemt, als EU-landen erkende Syrische vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen laten komen. Verder zou de EU niet drie, maar zes miljard euro beschikbaar moeten stellen voor de vluchtelingenkampen in Turkije. Ook wil Turkije dat het proces om Turken visumvrij naar Europa te laten reizen en de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld. De details van de deal worden tijdens een nieuwe top eind volgende week in Brussel besproken.

Nieuwe smokkelroutes

Mensensmokkelaars proberen nieuwe routes, want zij opereren in een miljardenindustrie.Een belangrijk alternatief zou de route over de Griekse bergen naar Albanië kunnen zijn. De Grieks-Bulgaarse grens is ook kwetsbaar, al is die deels afgesloten met hekken. Vorig jaar passeerden hier 30.000 mensen. Ingewikkeld wordt de controle op smokkelroutes vanuit Turkije over de Zwarte Zee naar Roemenië of Rusland. Estland, Letland en Litouwen zijn aan hun oostelijke grenzen begonnen met het oprichten van hekwerken en het uitvoeren van controles. De Oostzeestaten vrezen de toestroom van vluchtelingen via Rusland enWit-Rusland. Vorig jaar trokken al zesduizend asielzoekers door Rusland naar Finland en Noorwegen. 

Is probleem nu opgelost?

Nee, want er zijn vele wegen die naar Europa leiden. Bovendien valt er nog veel te onderhandelen voor 17 of 18 maart wanneer de deal moet zijn uitgewerkt. De drukke ‘Balkanroute’ is nu feitelijk gesloten voor grote groepen migranten en vluchtelingen. Dat geeft voor het eerst zicht op een uitweg uit de asielcrisis, want de vluchteling die toch nog probeert te komen wordt niet alleen teruggestuurd, maar krijgt ook een kruisje achter zijn naam. 
Dat betekent dat hij onderaan de lijst komt om op legale wijze de EU binnen te komen. 

Bekijk hier een bewegende graphic met een overzicht van de opvanglokaties in Limburg.

Lees meer over de vluchtelingenproblematiek in de Limburgse dagbladen onder het thema De Grote Verhuizing. Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.