'MVV mist de topsportmentaliteit'

Print
'MVV mist de topsportmentaliteit'

MVV-speler Stef Peeters mist penalty en baalt enorm Afbeelding: Kay int Veen

Stef Peeters (24) is de dirigent op het middenveld van MVV. De van huis uit timide Vlaming leerde van zich afbijten in Rotterdam, is nu bepalend in Maastricht en lijkt klaar voor een stapje hogerop.

Tegenwoordig overkomt hem dat nog maar zelden. Op zijn twintigste verloor Stef Peeters de slag op het middenveld. Bij Racing Genk moest hij destijds concurreren met Hongaars international Dániel Tozsér, maar vooral met Kevin De Bruyne. „Als ik hem bezig zag op de training, had ik niet het gevoel dat ik er niks van kon. En zie waar hij is geraakt. Dan moet ik toch ook nog een stap kunnen maken?”  Peeters begint op zijn zesde te voetballen bij Gruitrode en maakt binnen het jaar de overstap naar Genk. In 2012 verlaat hij de vertrouwde omgeving en gaat hij spelen voor Sparta. Daar wordt hij gevormd tot de voetballer die de middenvelder nu is. „Het was niet de meest stabiele tijd van Sparta. SBS6 had camera’s opgehangen in het kleedlokaal voor een reallifesoap over de club. Het script eindigde met een kampioenschap, maar het liep allemaal niet zoals verwacht. In anderhalf jaar tijd stonden zeven trainers voor de groep.”

SBS6 had camera’s opgehangen in het kleedlokaal voor een reallifesoap over de club.

De rumoerige wereld in het westen was wel wat Peeters nodig had. Hij komt uit een warm gezin, werd tot zijn twaalfde dagelijks door pa naar de training gebracht, dronk zijn eerste pilsje toen hij al ruimschoots volwassen was en zit al zeven jaar in een stabiele relatie met zijn vriendin. „En dan is Rotterdam de ideale leeromgeving. In België kwam het niet in je op de trainer tegen te spreken, bij Sparta was het dagelijkse kost. Jongens met vierhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal op de teller zoals keeper Khalid Sinou trokken hun mond wel open. Hier zouden we na tien seconden zeggen: ‘Rustig, jongens, rustig.’ Daar niet. Ik werd echt uit mijn comfortzone getrokken. Soms pendelde ik in één maand twee keer tussen tribune en basis. Dat is afzien, want je denkt jezelf uit de picture te spelen. Maar achteraf was het de beste keuze ooit om naar Sparta te gaan.”
Daarna werd Peeters door Genk verhuurd aan MVV, waarmee de club samenwerkt. „Een kleine stap terug. Maar die moet je maken om erna twee vooruit te kunnen zetten. Wat ik bij Sparta leerde, kon ik bij MVV laten zien.”

Wat ik bij Sparta leerde, kon ik bij MVV laten zien.

Nu al voor het tweede seizoen op rij. „Waarom zou ik na één jaar weer vertrekken? Zeven doelpunten, vijf assists en we eindigden tiende. Kon beter.” Toen zijn contract bij Genk niet verlengd werd, besloot Peeters te tekenen bij MVV. „Een juiste keuze. Ik ben vaker beslissend en aanvoerder. Door mijn ervaringen in Rotterdam durf ik mij te roeren. Moet ook wel. In groepsgesprekken wordt allereerst naar mijn mening gevraagd.”
Als de Vlaming de vraag wordt gesteld of hij er nóg een jaartje in Maastricht aan vast plakt, slaat de twijfel toe. „Ik ben hier heel graag. Hoewel ik vijftien jaar voor Genk speelde, voel ik me meer MVV’er. Het is dicht bij huis, er hangt een fijne sfeer, ik speel een belangrijke rol in het team en zal niet met een lang gezicht rondlopen als mijn verblijf verlengd wordt... Maar ik mis de ambitie. De club heeft het in zich stappen te maken, maar niet met de huidige ‘Kump waal good’- gedachte. Zo had ik ook meer versterkingen verwacht in de winterstop. ‘Geen budget’ is een excuus dat te vaak gezocht wordt. Een club als Eindhoven zit heus niet veel ruimer in het jasje.

Ik mis bij MVV de topsportmentaliteit.

En als je ziet wat zelfs bij Telstar op de bank zit, blijft MVV achter. Onze zeven reserves bij NAC uit speelden samen nog geen twintig wedstrijden in het betaald voetbal. Ik mis bij MVV de topsportmentaliteit. Ik hoef echt geen lichtgevende kastjes in het kleedlokaal, maar als je ons spelershome ziet: een zwarte zetel, een dartbord en een kapotte tv. Het is dat Erik Meijer het afgelopen zomer een likje verf heeft gegeven. Dat laat ik de leiding ook weten. Vorig seizoen leek MVV meer op een maatschappelijke vereniging dan op een voetbalclub. Ik heb wel het gevoel dat het met de nieuwe voorzitter (Bert Kersten volgde Paul Rinkens op, red.) beter wordt.”
Of Peeters de stap hogerop kan maken, ligt volgens hem zelf ook aan de resultaten in het restant van dit seizoen. „Als we elfde eindigen, denken clubs: Ah, Peeters is dus toch niet de voortrekker die we dachten dat hij was. Terwijl bij een achtste plek en play-offs wordt gezegd: ‘Ah, Peeters is een belangrijke schakel.’ Ik heb nog nooit iemand van de rechterkolom eerste divisie naar de eredivisie zien vertrekken.”