Net ‘Kunst & Kitsch’, maar dan omgekeerd

Print
Net ‘Kunst & Kitsch’, maar dan omgekeerd

Robert van Langh plaatst het goudkleurige crucifix voor de digitale camera. Afbeelding: Harry Heuts

Het MECC in Maastricht was dinsdag en gisteren het werkterrein van keurmeesters. Voorafgaand aan de opening van kunstbeurs Tefaf bekeken die of de kunstminnaars straks geen vervalste meesterwerken aangeboden krijgen.

Oh nee, geen sprake van! Alleen de vraag al of we een middagje mogen meelopen met een keurmeester als die kunstwerken onder de loep neemt, laat alle lichten op rood springen bij een Tefaf-woordvoerster. We moeten goed begrijpen dat de Tefaf zijn reputatie te danken heeft aan betrouwbaarheid en discretie. Stel je voor dat de naam van een handelaar of een afgekeurd kunstwerk naar buiten komt... 

Terwijl er eigenlijk niet meer gebeurt dan de controle of een aangeboden kunstwerk wel is wat de handelaar zegt dat het is. Bijvoorbeeld of een zilveren crucifix wel in de 17de eeuw gemaakt is door een zilversmid in Rome. Dat is een ‘nagespeelde’ vetting waar we na veel vijven en zessen bij mogen zijn. Evenals een horde cameraploegen, want alleen de mogelijkheid dat er een ‘vals’ kunstwerk kan worden ontdekt, kietelt de journalistieke zintuigen. 

Iedereen kent de beelden van mensen die met een kunstwerk (?) in een plastic boodschappentas arriveren bij kasteel Wassenaar om daar de experts van het programma Tussen Kunst & Kitsch te laten beoordelen of de erfenis van tante Annie misschien toch 10.000 euro waard is. Nou, zoiets gebeurt tijdens de vetting - de officiële naam van het keurproces - ook. Alleen omgekeerd (is dit dure kunstwerk misschien een kopie?) en met geavanceerdere middelen. Je zou kunnen zeggen dat dit Tussen Kunst & Kitsch voor professionals is. 

Een van die professionals is Robert van Langh, in het dagelijks leven werkzaam bij het Rijksmuseum als hoofd van de afdeling Conservering en Restauratie. Zijn specialisme: metaal, meer specifiek natuurwetenschap en brons sculptuur, zilver en goud. Van Langh demonstreert voor de pers hoe een onderzoek van het reeds genoemde crucifix in zijn werk gaat.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →