Vrieskou maakt van Tom oma met hoofddoek

Print
Vrieskou maakt van Tom oma met hoofddoek

Het peloton in Parijs-Nice kreeg gisteren te maken met extreme winterse omstandigheden in Frankrijk. Afbeelding: EPA

Zowaar iedereen in de wielersport was het gisteren eens met het jurybesluit om de derde etappe in Parijs-Nice te annuleren vanwege extreem winters weer. „We hadden geen keuze, verder fietsen kon gewoon niet.”

Met een wielershirt om zijn hoofd gewikkeld had Tom Dumoulin gisteren wel iets weg van een oma met hoofddoek op. Rillend van de kou stapten de Limburger en zijn ploegmaats uit de Giant-Alpecin-Mini’s, het rennershotel in Châtillon-sur-Chalaronne binnen. Acht verzopen katten, die werden aangestaard door verbaasde inwoners van het Franse provinciestadje. 

Een kleine twee uur eerder had de organisatie van Parijs-Nice de derde etappe van Cusset naar Mont Brouilly wegens extreme weersomstandigheden geannuleerd op 70 kilometer voor de finish. Op de Col des Echarmeaux lag sneeuw op de weg en de temperatuur dook licht onder het vriespunt. 

De wielersport heeft de naam conservatief (nee tegen schijfremmen!) en genadeloos hard (na een valpartij roepen renners die niet zijn gevallen: rijden, we zijn weg!) te zijn, maar gisteren was er zowaar eensgezindheid. Bij jury, organisatie, ploegleiders en renners. „De enige juiste beslissing”, zei Roy Curvers na een autorit van bijna twee uur, nog altijd gekleed in zijn natte pak. „Het is een rigoureuze maatregel, maar het heeft ook geen zin als je met het halve peloton onderuit gaat in de afdaling. De UCI heeft niet voor niets een protocol voor extreem weer”, aldus de Giant-Alpecin- renner uit Roggel. 

Een half uurtje later, na een warme douche, was Tom Dumoulin bereid tot het beantwoorden van enkele vragen.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.