Doe iedereen de groeten die me nog kent

Print
Doe iedereen de groeten die me nog kent

Afbeelding: MGL

Bij een wandeling over de berg komen we G. tegen. Al van grote afstand zie ik dat hij het is. Postuur en gezichtsuitdrukking. Vijftien jaar, zegt hij als ik hem vraag hoe lang hij al weg is. Nee, hij heeft geen enkel moment omgekeken in wrok.

Ook geen spijt. Ik hoor dat dingen niet meer zo zijn als vroeger, zegt hij. Dat klopt, zeg ik, dingen zijn nooit zoals vroeger. 
Mijn ‘vroeger’ bestaat uit een reeks mensen, gebeurtenissen en anekdotes die ik in de loop der jaren heb ingelijst. Ze hangen netjes naast elkaar in een museumpje in mijn hoofd. Ongetwijfeld heeft de curator gekozen voor de hoogtepunten en de mindere werken in het depot laten liggen. Maar toch. 

Ik heb soms het idee dat er vroeger meer kleurrijke figuren rondliepen op de werkvloer. En die deden wel eens dingen die nu ondenkbaar zouden zijn en soms weken onderwerp van gesprek waren. G. bijvoorbeeld ergerde zich altijd aan een collega, inmiddels een beroemde journalist, die er een gewoonte van maakte het dialect dat gesproken werd in de geboortestad van G. te persifleren. G. raakte daar door getergd. 

Op een dag stond de collega weer te koeterwaalsen. G. liep naar hem toe en legde een arm om zijn schouder. Die vriendschappelijke geste ging langzaam over een soort wurgklem. Je kunt aftikken als je klaar bent, zei G. De collega spartelde wat, klopte daarna af en stortte naar adem happend neer. Daarna werd nooit meer gepersifleerd. Iedereen vond dat wat G. had gedaan niet kon, maar iedereen vond ook dat de collega erom had gesmeekt. 
Het sierde de collega dat hij er geen werk van maakte. Dat ging toen zo. 
Doe iedereen de groeten die me nog kent, zegt G. Doe ik, zeg ik. 

Reageren? j.van.de.beek@mgl.nl 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →