Muziekgeweld velt oude rockers

© ANP

Steeds meer rocksterren kampen met gehoorproblemen. Zanger Brian Johnson van AC/DC voegde zich deze week in dat rijtje.

Alexander van Eenennaam

Het is gezien de oorverdovende muziek van AC/DC misschien niet verwonderlijk. Toch was het deze week opvallend nieuws: de Australische band moet zijn tournee onderbreken, omdat frontman Brian Johnson (68) anders zijn gehoor dreigt te verliezen. Het kan ook niet gezond zijn om als artiest avond na avond een orkaan van geluid voort te brengen. „Bepaald geen ideale werkomstandigheden”, oordeelt kno-arts Dennis Kox, in Nederland bekend als de ‘rock-’n-roll-dokter’. De 39-jarige arts van de Vijfmerenkliniek wordt op sociale media geroemd door muzikanten (Miss Montreal, Xander de Buisonjé) en dj’s (Gerard Ekdom) die hij begeleidt.Het aantal shows dat AC/DC-zanger Brian Johnson sinds zijn entree in de band (april 1980) heeft gedaan, loopt volgens een grove schatting tegen de tweeduizend. Daar zitten tien omvangrijke en intensieve wereldtournees bij. Als arts is Kox wel gewend aan patiënten met gehoorproblemen, maar toch keek hij op van het nieuws over Johnson. „Omdat het zo acuut lijkt te zijn. Als het gaat om gehoorschade die geleidelijk optreedt, dan blijkt dat waarschijnlijk uit jarenlange tests. Dan is er ook niets aan te doen; beter wordt het niet meer. Maar het kan ook gaan om sudden deafness, dat een gehoorzenuw niet goed meer functioneert. In dat geval kan hij behandeld worden en misschien zelfs genezen.”

Het zijn vooral de oude rockers die na tientallen jaren muziekgeweld last krijgen.

Johnson is niet de enige bekende rockster die kampt met de gevolgen van te veel decibellen. Collega Pete Townshend van The Who, Phil Collins en Huey Lewis zijn andere bekende voorbeelden. In eigen land kampt Rob de Nijs met gehoorproblemen. Het gaat niet altijd om gehoorverlies, bij muzikanten is ook tinnitus een veelvoorkomend probleem. Tinnitus is een voortdurende ruis, piep- of bromtoon. Eric Clapton heeft daar last van, net als Neil Young en Sting. Het zijn vooral de oude rockers die na tientallen jaren muziekgeweld last krijgen. „Jonge artiesten zijn opgegroeid met de in-ears”, verklaart kno-arts Kox. „Dat zijn oordopjes die beschermen, maar wel het geluid van de eigen stem of de band doorlaten. Zolang je dat volume niet te hoog zet, gaat het goed. Vroeger moesten ze gebruikmaken van speakers op het podium die hard genoeg moesten staan om boven het geluid van het publiek uit te komen.” Dat de muzikanten zelf achter de speakers staan, noemt Kox een voordeel. De muziek komt daardoor niet rechtstreeks hun kant op. „Maar het geluid van het publiek doet dat wel. En als zo’n massa ‘gewoon’ doet, zit je al snel op 90 decibel. Gaat het publiek schreeuwen, dan komt het geluid al gauw boven de 103 decibel uit, de afgesproken grens voor popconcerten.”

Zolang je dat volume niet te hoog zet, gaat het goed. 

AC/DC liet weten dat de komende tien optredens van de Noord-Amerikaanse tournee zijn uitgesteld. Waarschijnlijk worden die later dit jaar ingehaald met een invalzanger. Brian Johnson moet op doktersadvies rust nemen, om niet het risico te lopen zijn gehoor helemaal te verliezen. Een oplossing voor de rockartiesten? Minder optreden. Of akoestisch, in plaats van versterkt. Maar uiteindelijk is er volgens Kox maar één middel om gehoorschade te voorkomen: oordopjes. „Die zijn er dus met een filter voor muziek zodat je niets hoeft te missen.” Die dopjes maken het ook voor de fans veilig om straks weer naar AC/DC te gaan. „Ik kan me goed voorstellen dat nogal wat mensen met piepende oren zijn teruggekeerd van AC/DC-optredens.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal