Voor 40 euro krijg je 7000 jaar kunsthistorie

Print
Voor 40 euro krijg je 7000 jaar kunsthistorie

De diversiteit van het aanbod op de kunst- en antiekbeurs Tefaf in beeld gebracht. Afbeelding: Roger Dohmen

Bijna 270 kunst- en antiekhandelaren uit 21 landen tonen op de Tefaf in het MECC te Maastricht vanaf vandaag duizenden en nog eens duizenden kunstwerken. Alle stromingen uit zo’n 7000 jaar kunstgeschiedenis zijn er vertegenwoordigd.

 

Het is misschien wel het grootste pop-up museum ter wereld: de kunst- en antiekbeurs Tefaf die vanaf vandaag tot en met volgende week zondag in Maastricht plaatsvindt. Kenmerken van zo’n pop-up museum zijn dat het maar tijdelijk open is en dat het aanbod nogal divers is. Die zijn beiden op de Tefaf van toepassing. 

Uiteraard is de kunst- en antiekbeurs vooral bedoeld voor verzamelaars en liefhebbers die hun privécollectie willen aanvullen. Maar wie zich in één dag tijd door de complete kunsthistorie wil werken, kan er voor veertig euro ook terecht. 
Hij kan zich voor dat bedrag de ogen uitkijken, want hij krijgt werkelijk alle stromingen en uitingsvormen voorgezet. Van middeleeuwse religieuze kunst tot popart, van Melanesische voorouderbeelden tot ikonen en van twintigste- eeuwse foto’s tot zeventiendeeeuwse stillevens. Bovendien ziet hij vele kunstzinnig vormgegeven gebruiksvoorwerpen, kan hij bijvoorbeeld historische lijnen in het meubelontwerp volgen en zal hij zien hoe vernuftig de wapenuitrusting van ridders was. 

Een liefhebber van moderne kunst trekt in korte tijd langs het werk van beroemde namen als Pablo Picasso, Marc Chagall, Roy Lichtenstein, Salvador Dalí, AndyWarhol, Joan Miró, Karel Appel en Pierre Bonnard.Wie wat meer van oude kunst houdt, doet datzelfde langs schilderijen van Rembrandt, Pieter Brueghel de jongere, Fra Bartolommeo en Lucas Cranach. Bezoekers die in boeken geïnteresseerd zijn, vinden er handgeschreven middeleeuwse manuscripten, zoals een vroeg veertiende-eeuws getijdenboek van Joanna van Valois, de eerste echtgenote van de latere koning Lodewijk XII van Frankrijk. Of voor boeken- en vogelliefhebbers het complete 44-delige werk van de Britse ornitholoog en vogelschilder John Gould. Ook mensen die weg zijn van antieke klokken, Japanse prentkunst, oude muziekinstrumenten, negentiende-eeuwse Franse meubels, foto’s van de maanlanding in 1969 of de explosie van een atoombom op het Polynesische atol Eniwetok komen aan hun trekken. 

Eigenlijk is de Tefaf tientallen musea in één

Eigenlijk is de Tefaf tientallen musea in één. Een museum voor moderne kunst, een voor religieuze kunst en een voor middeleeuwse kunst. Een museum voor natuurlijke historie, een klokkenmuseum, een meubelmuseum, een boekenmuseum, een museum voor fotokunst en nog veel meer. Als je niet per se iets wil kopen, is dat misschien wel de grootste aantrekkingskracht van de kunst- en antiekbeurs. 

Bovendien krijg je elk jaar nog een paar hoogvliegers mee. Zoals dit jaar een gloednieuwe Rembrandt. Een klein doek, met als titel De reuk, dat de wereldberoemde kunstenaar op zijn achttiende, dus in 1624, vervaardigde. Een werk dat al voor de Tefaf begon, voor een onbekend bedrag verkocht was aan The Leiden Collectie, de kunstverzameling van de Amerikaanse zakenman Thomas S. Kaplan. Of het stilleven Vaas met bloemen in een stenen nis (uit 1615) van schilder Roelant Savery, waar museum Het Mauritshuis uit Den Haag 6,5 miljoen euro voor neertelde. Of het schilderij De dood van Filippo Strozi van de Florentijnse kunstenaar Guiseppe Bezzuoli (1784-1855).

Bijzonder is verder dat er een museum in het Tefaf-museum zit. Het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen laat een selectie van tekeningen en prenten zien die het in de voorbije 176 jaar bijeen heeft gebracht. Met werk van oude kunstenaars als Fra Bartolommeo, Albrecht Dürer, Lucas van Leyden en Rembrandt en van jongere collega’s als Paul Cézanne, Salvador Dalí en René Magritte. Die Dalí is overigens op de hele Tefaf goed vertegenwoordigd, net als Joan Miró, Andy Warhol (met uiteraard de print van koningin Beatrix) en Karel Appel. Gaat dat zien! 

De Tefaf in het MECC te Maastricht. Dagelijks van 11 tot 19 uur open en op de laatste zondag van 11 tot 18 uur. 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen