Zes vragen over half miljoen jodiumpillen

© MGL

Is het gisteren bekendgemaakte plan van minister Schippers (Volksgezondheid) om jodiumpillen in een straal van 100 kilometer rondom kerncentrales te distribueren, oude wijn in nieuwe zakken?

Kim Noach

‘Ergens’ in Zuid-Limburg liggen een half miljoen jodiumpillen opgeslagen in een loods. Ze liggen daar klaar voor distributie in de regio op het moment dat er een radioactieve wolk uit de Belgische kerncentrale Tihange langzaam richting Limburg drijft. Waar precies de pillen liggen, wil de woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg niet zeggen. Er wordt gezegd in Stein, maar: „In het kader van de veiligheid doe ik daar geen mededelingen over.”

Gisteren kwam minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in het nieuws met het plan om in het kader van ‘een uitstoot van radioactieve uitstoot’ jodiumpillen tot 100 kilometer van kerncentrales te verspreiden. Limburg hoort daar (zie kaartje hiernaast) voor een groot deel bij.

Dit plan is overigens niet nieuw, bijna één jaar geleden werd exact hetzelfde nieuws bekend. Dat klopt. De Veiligheidsregio Zuid- Limburg (een regionaal samenwerkingsverband van achttien gemeenten, politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio) heeft al in 2012 aan minister Schippers gevraagd om een eigen decentrale opslag in de regio. Aangezwengeld door onder meer vragen van GroenLinks fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam uit Maastricht, is de regionale en provinciale politiek niet gerust op de veiligheid van de ‘scheurtjesreactor’ Tihange. De centrale opslag van de pillen in Zoetermeer is onpraktisch ver weg, mocht er acuut nood aan de man zijn. In Zuid- Limburg liggen dus nu ‘ergens’ een half miljoen jodiumpillen klaar.

Waarom jodiumpillen? Allereerst een kanttekening. Jodiumpillen zijn niet voor iedereen bedoeld. In een straal van 100 kilometer rondom Tihange zijn de pillen bestemd voor mensen tot achttien jaar en voor zwangeren. Jonge mensen (en ongeboren baby’s) hebben een schildklier die gevoelig is voor radioactief jodium (een stof die vrijkomt in geval van een nucleair incident). Dit jodium wordt vooral in de schildklier van jonge kinderen opgenomen en kan leiden tot schildklierkanker. Als jonge mensen of zwangeren ‘gewoon’ jodium slikken, raakt de schildklier verzadigd en wordt voorkomen dat de radioactieve variant opgenomen wordt. Daardoor wordt de kans op kanker dus verkleind.

Er is nogal kritiek op het plan van Schippers, omdat het voor een vals gevoel van veiligheid zou zorgen. Ja, dat zeggen Peer de Rijk en andere antinucleaire actievoerders inderdaad. De Rijk is woordvoerder van de landelijke actiegroep en waakhond WISE. „Als het misgaat in een kerncentrale, kunnen er vele tientallen soorten radioactieve stoffen vrijkomen. Die kun je niet opvangen, opdweilen, neutraliseren, blokkeren of opslaan. Je kunt ze niet ruiken, proeven, horen of zien. Ze veroorzaken stralingsziekten en kanker. Mensen kunnen er zich niet goed tegen beschermen. Wat rest is evacueren.” „Kerncentrales sluiten, is het enige afdoende middel om een ramp te voorkomen”, vult GroenLinks-fractievoorzitter en actievoerder Krabbendam uit Maastricht aan. Jodiumpillen helpen mogelijk alleen schildklierkanker te voorkomen. Alle andere schadelijke effecten zijn niet op te lossen met het slikken van de pillen.

Even terug naar de pillen. Hoeveel heeft een mens eigenlijk nodig? Dat ligt aan de leeftijd. Maar grofweg kun je zeggen dat één pil 24 uur beschermt.

Hoe krijg je jodium snel in Zuid- Limburg verspreid? Samen met de circa 95 apotheken in Zuid-Limburg is een distributieplan gemaakt waardoor binnen drie uur alle locaties voorzien worden van de tabletten.

De straling van 100 kilometer raakt Limburg tot boven Roermond. Wat doet de Veiligheidsregio Limburg-Noord? De plannen en acties in Noord- Limburg zijn nog niet zo ver gevorderd als in zuid. Men is van plan de landelijke plannen van Schippers te regionaliseren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal