Echte vrienden kunnen tegen een stootje

Print
Echte vrienden kunnen tegen een stootje

Afbeelding: ANP

Vriendschap is een droom, een pakketje schroot met een dun laagje chroom, zong Het Goede Doel. Soms is er bijzonder weinig nodig om een goede relatie in één klap te vernietigen. Henry is verhuizer van beroep. Boom van een kerel, brede schouders in zwarte wintertrui. Te laag hangende broek, waardoor de zaal de hele zitting naar een rode Björn Borg-onderbroek aankijkt.

Henry en René groeiden samen op in de buurt. Matties, bijna broertjes. Op een dag staat René met nog wat jongens op de autohangplek bij het buurtpleintje. Daar komt Henry aangereden in zijn gepimpte VW Polo. Henry remt iets te laat. Hij botst tegen de auto van René. Lachen. Niet echt, vindt René. Er zit een deukje in de bumper en een spiegel hangt los. Is niks man, roept Henry en hij scheurt weg. De jongens op het plein lachen. Die Henry. Maar René kookt van woede. De volgende dag gaat hij met een schadeformulier naar het huis van Henry. Henry is niet thuis, zegt zijn vader. Teken jij dan maar, zegt René. Mooi niet, zegt de pa van Henry. Hij belt zijn zoon en licht hem in. Als René weer weg wil rijden komt Henry met grote snelheid aan gescheurd. Ik regel het wel even, zegt Henry tegen zijn vader. Hij schiet de garage in en komt even later met een zwart voorwerp naar buiten. Een stroomstootwapen. Kom dan, daagt hij René uit. Kom dan. René komt niet. Hij rijdt naar het politiebureau en doet aangifte van bedreiging.

Ik regel het wel even, zegt Henry tegen zijn vader.

Ik heb niks gezien en gehoord, zegt de pa van Henry, een grijze vijftiger in een parka met een enorme bontkraag. Heb jij een stroomstootwapen?, vraagt hij aan zijn zoon. Ja. Had ’ie. Nu ingepikt door de politie. Is dat verboden dan?, vraagt hij quasi verbaasd aan de rechter. Henry staat terecht voor nog een botsing. Een maand na de eerste aanrijding gaat Henry naar de kermis. Naar de botsautootjes, hoe kan het anders. Opeens ziet hij Amy in een botsautootje. Amy, zijn ex-vriendin. Henry ramt zijn botsauto frontaal op die van Amy. Amy schrikt zich kapot en begint te schelden. Henry reageert navenant. Ik schiet je neer, ik steek je kapot, roept hij. De exploitant van de botsauto’s zet alle wagentjes stil. De politie komt erbij. Henry moet mee naar het bureau. Wat is dat toch met Henry? Het is een nette familie, maar men slaagt er niet in om Henry op het rechte spoor te houden, meldt een agent ongevraagd in het proces-verbaal. Henry is zich van geen kwaad bewust. Zo’n stroomstootwapen, daar kun je toch alleen maar een beetje mee prikken? En denken wij nou echt dat hij van plan was om Amy te mollen? 

Henry ramt zijn botsauto frontaal op die van Amy.

Nee, levensbedreigend is zo’n prikstaaf niet, oordeelt de rechter. En de politieman, die wel een oordeel klaar had over de familie van Henry, heeft verzuimd getuigen te horen bij het botsautootjesincident. Vrijspraak. En Henry moet op zoek gaan naar nieuwe vrienden. Vrienden die tegen een stootje kunnen.