‘Alsof ze ons stonden op te wachten’

Print
‘Alsof ze ons stonden op te wachten’

Vorig jaar liet de harde kern van MVV van zich horen tijdens de derby tegen Roda. De van MVV naar Roda overgestapte Danny Schreurs werd als NSB’ er toegezongen terwijl een pop in Roda-tenue aan een strop werd gehesen. Afbeelding: archieffoto Ermindo Armino

„Ineens kwamen ze op ons af. Achter een rij vrachtwagens vandaan. Een hockeybitje in de mond en capuchon over de kop. Anderen met een sjaal voor het gezicht. Alsof ze ons hadden staan opwachten.”

Op parkeerplaats De Wuust bij het Texaco- tankstation langs de A73 in Venray, zaait een groep van circa 35 zichzelf MVV-fans noemende jongeren vrijdag kort na middernacht angst en paniek. Er vallen rake klappen. Drie bussen met Roda-supporters - op de terugweg na de wedstrijd tegen De Graafschap in Doetinchem - hebben net halt gehouden voor een sanitaire stop en het kopen van wat versnaperingen. „Ik blijf met oma in de kidsclubbus zitten, terwijl mijn zonen uitstappen om een flesje fris te kopen”, begint een moeder uit Heerlen haar relaas.

„Opeens zie ik opwinding op de parkeerplaats.‘MVV-supporters!’, hoor ik roepen. Geschreeuw, geren. Ik zie hoe MVV-fans achter vrachtauto’s vandaan komen, hoe een van hen een karatetrap uitdeelt. Eentje springt zelfs even dreigend de bus in. Het is buiten plots een mierennest. Ik zie hoe iemand van Roda wordt neergemaaid en hoe ze hem met drie, vier man tegen het hoofd schoppen. Mijn zoons staan met een flesje frisdrank in de rij voor de kassa. Maar ik durf zelf de bus niet uit. ‘Rijden!’, wordt er in de bus geroepen. ‘Maar mijn kinderen zijn er nog niet!’, schreeuw ik. De bus trekt op, stopt een paar meter verder weer. Trekt weer op en stopt opnieuw. Ik zie mijn kinderen rennen. ‘Wáááácht!’, roep ik. De oudste slaat op de deur: ‘Maak open!’ En terwijl de deur opengaat zie ik hoe Jack, mijn jongste van dertien, door twee, drie man tegen de grond wordt gegooid. Ik natuurlijk in alle staten. Ik spring de bus uit en hoor op dat moment die gasten zeggen: het is een kind. En weg zijn ze. Bloed op het gezicht van mijn zoon en een bult op zijn hoofd. Snel de bus in. ‘Rijden!’ wordt er geschreeuwd, waarop de chauffeur definitief wegrijdt en enkele andere buspassagiers moet achterlaten.” 

Ik ga nóóit meer mee

Zoon Jack staat nog stijf van de schrik. „Het gaat allemaal zo snel. Ik wilde nog betalen, maar iedereen schreeuwde ‘wegwezen’. ‘Rennen’. En net voor de bus vallen ze over me heen.” Jack heeft geluk gehad, maar is een traumatische ervaring rijker. „Ik ga nóóit meer mee.” Jordy (20) uit Gulpen wordt bij een andere bus getrapt en geslagen. Hij loopt een hersenschudding op. „Ik wilde voorkomen dat MVV-fans de bus zouden binnendringen, maar werd door drie, vier man naar buiten getrokken. Als een steward er niet tussen was gekomen, was ik er misschien niet meer geweest.” 

Terwijl de eerste bus wegrijdt, blijven de twee andere Roda-bussen achter. Jordy moet net als een 23-jarige man uit Heerlen voor behandeling korte tijd naar het ziekenhuis. „Het is alsof ze ons hebben staan opwachten”, vertelt een andere ooggetuige. Als de politie arriveert, is de MVV bus vertrokken. Drie kwartier en een aantal politieverklaringen later gaan ook de twee andere Roda-bussen met de achterblijvers uit de Kidsclubbus op pad. Onder begeleiding van de politie gaat het linea recta naar Kerkrade. Dit tot ergernis van supporters die eigenlijk in Echt hadden moeten uitstappen.
In allerijl wordt er voor hen alternatief vervoer geregeld. Een ooggetuige: „Al met al een laffe aanval. Eentje die velen het hele leven zal bijblijven. Het is triest, echt dieptriest.” 

Harde kern MVV bestaat bepaald niet uit lieverdjes

Een laffe aanval van MVV supporters

In een schriftelijke verklaring stellen de MVV supporters dat er geen kinderbus belaagd is. ‘Het spreekt voor zich dat het onacceptabel is om kinderen aan te vallen, bij het incident is dan ook absoluut geen enkele vorm van geweld gebruikt tegen kinderen. Het is begrijpelijk dat kinderen onder de indruk zijn van het hele gebeuren, en dit betreuren de MVV-supporters dan ook enorm. Bij de korte confrontatie waren ook geen kinderen betrokken, het ging hier om een groep personen van begin en midden twintig die zelf uit waren op een confrontatie.’ 

De harde kern bracht MVV in het verleden al vaker in verlegenheid. Zie de pop die vorig jaar aan het tribunedak werd gehangen met de letters NSB. De actie was gericht tegen de getransfereerde voetballer Danny Schreurs. In december stak iemand uit de groep een vuilniszak vol fakkels aan in het uitvak van Sparta, als protest tegen betaalzender Fox. Hij kreeg vorige week een stadionverbod van anderhalf jaar opgelegd. 
Afgelopen vrijdagavond was het weer raak: een deel van de fans misdroeg zich in het uitvak bij Go Ahead Eagles. Er werd gegooid met bier en voorwerpen. Enkele uren later kwam het tot de confrontatie in Venray. Roda- directeur Wim Collard rept over ‘een laffe aanval van MVV supporters’. Volgens hem heeft MVV-collega Kersten aangegeven nu te willen doorpakken. 

Roda, MVV, de burgemeesters en politie nemen het voorval in Venray hoog op. „Het komt uitgerekend op een moment dat wij met de Limburgse clubs en de gemeente deelnemen aan de pilot ‘normalisatie’. We zitten op de goede weg qua toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Ik moet in elk geval onze supporters een grote pluim geven. Maar dit incident werpt ons weer flink terug”, aldus Collard. Vrijdag staat een regulier overleg tussen burgemeesters en voetbalvoorzitters geagendeerd. „Ga er maar van uit dat dit exces in Venray hoog op de agenda staat. Zoiets mag nooit meer gebeuren.” 

Klik hier voor meer nieuws over deze zaak en probeer de krant digitaal vier weken gratis.