Vluchtelingen knappen wandelpad Absbroeksbos op

Print
 Vluchtelingen  knappen wandelpad Absbroeksbos op

Zestien vluchtelingen die in het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen verblijven, hielpen mee met de aanleg van het Lindelaantje. Afbeelding: Annemiek Mommers

NL Doet bracht afgelopen weekeinde weer veel vrijwilligers op de been. Het IVN Munstergeleen maakte graag gebruik van de werklust van vluchtelingen.

Dat nieuwe wandelpad dwars door het nieuwe Lindelaantje in het Absbroeksbos moest toch een keertje klaar. En dus koos het IVN Munstergeleen voor het afgelopen NL Doet-weekend. Alleen: hoe kom je aan voldoende extra vrijwilligers? 

Een schriftelijke oproep leverde geen reacties op. En andere vrijwilligersorgansaties hebben begrijpelijkerwijs ook zo hun besognes, zegt IVN-secretaris Ben Bongers. 
Eureka!Waarom niet de asielzoekers van het asielzoekerscentrum (azc) in Sweikhuizen gevraagd? Op vrijwillige basis uiteraard. 

En ja hoor, afgelopen weekeinde togen zestien Libanezen, Soedanezen, Eritreërs, Somaliërs en Syriërs in twee door Schinnen en Sittard-Geleen gesponsorde taxibusjes naar het Absbroeksbos. Om er goedgemutst drie afgeleverde vrachtwagenladingen grind met klaarstaande kruiwagens naar het midden van het laantje te brengen en daar als wandelpad te storten. 

Ton Delahaye, vrijwilliger namens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Sweikhuizen verleende meteen zijn medewerking. „Natuurlijk. Dit is geweldig. De mensen willen niets liever dan bezig zijn, contact hebben met Nederlanders en zich verdienstelijk maken.” 

Dat zegt ook Adel (19) uit Syrië, die samen met zijn broer Hoessei (21) en vader Ali (52) kruiwagen na kruiwagen vult en rijdt. „Prima toch”, zegt hij. „We vervelen ons best veel, gaan laat naar bed en staan pas laat op. Dan is dit toch veel leuker”, zegt de Syriër die pas vier maanden in Nederland is. „Zeg, mag ik eens even wat vragen”, zegt voorzitter Pierre Wijnen van IVN Munstergeleen tijdens de koffiepauze op het bospad tegen COA-vrijwilliger Delahaye. „Zijn de mensen die we hier zien werken nou een soort gemiddelde van de azc-bevolking, als u begrijpt wat ik bedoel.”

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.