Komst beeld mijnwerker afgeblazen

Print
Komst beeld mijnwerker afgeblazen

Een mural in Heerlen moet een eerbetoon zijn aan de mijnwerker van toen, maar ook aan de mensen van nu, die aan de toekomst van de vroegere Mijnstreek werken. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het door een jury - met daarin onder anderen Jo Coenen - uitverkoren ontwerp voor een beeld ter ere van het mijnverleden, wordt niet gemaakt. De gemeente Heerlen oordeelde dat niet duidelijk is of er wel draagvlak voor bestaat. De jury reageert stomverbaasd.


Het plan om in het Jaar van de Mijnen een beeld in hartje Heerlen te onthullen dat het mijnverleden eert, was afkomstig van wethouder Jordy Clemens (SP, Erfgoed). De organisatie van het Jaar van de Mijnen omarmde het plan, selecteerde kunstenaars en stelde een jury in. 
De jury met daarin onder anderen Jo Coenen (architect, IBA), Serge Langeweg (Continium, mijnenkenner) en Frank van der Linden (kunstenaar, lid van de commissie Kunst in de Openbare Ruimte) oordeelde in augustus unaniem: het ontwerp van kunstenaar Hans Reijnders was het meest geschikt. 
Ze sprak van een „een landmark in het hart van de stad Heerlen, dat letterlijk de kern raakt van de identiteit van dit gebied.” 


Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.