Ook koninginnen rusten uit

Print
Ook koninginnen rusten uit

‘Lightness of Being’ van Chris Levine, te zien op de Tefaf. Afbeelding: Roger Dohmen

Tefaf. Dat is kunst, schoonheid, weelde. Om in bewondering bij stil te staan. Om heel hebberig van te worden. Of allebei. De verleiding ligt altijd op de loer.


Het was helemaal niet het beeld dat de Canadese kunstenaar Chris Levine (1960) voor ogen had, maar wat was hij er blij mee toen hij de toevalstreffer ontdekte. 
Gelijk betekende het trouwens zijn doorbraak. In 2004 kreeg Levine de eervolle taak om Queen Elisabeth II te fotograferen. Een afwijkende foto moest het worden, want dat wilde de Britse koningin zelf zo graag aan het begin van zo’n nieuwe eeuw. Dus kreeg Levine de vrije hand. Hij mocht zelfs in haar garderobe en juwelenkoffer speuren en de allernieuwste techniek op fotogebied gebruiken. Hij koos voor een op rails bewegende camera die liefst tweehonderd foto’s per acht seconde zou schieten. Acht tellen moest de koningin muisstil blijven zitten voor het beste resultaat. En erna, zo stelde Levine haar voor, kon ze het beste even de ogen sluiten om een beetje uit te rusten.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen