New York ziet komst van Tefaf wel zitten

Print
New York ziet komst van Tefaf wel zitten

Park Avenue Armory, het laat negentiende-eeuwse gebouw in New York waar de Tefaf-beurzen gaan plaatsvinden. Afbeelding: ANP

De kunstbeurs Tefaf organiseert vanaf oktober ook beurzen in New York. Maar zit de Amerikaanse wereldstad wel op de Limburgse beurs te wachten?

Maar één New Yorkse kunstbeurs deed ertoe in 2009: The Armory Show, bekend om de kwaliteit van de moderne kunst die er werd aangeboden. Met de komst van de kunstbeurzen Independent in 2010 en Frieze en Nada in 2012 werd het er de afgelopen jaren al een stuk drukker. 

In oktober van dit jaar doet het van oorsprong Maastrichtse Tefaf (The European Fine Art Fair), één van de bekendste kunstbeurzen van Europa, er nog een schepje bovenop. 

Tijdens de eerste jaarlijkse editie van Tefaf Fall, laten 80 tot 90 handelaren in antiek en oude kunst hun mooiste spullen zien in het oude legergebouw Park Avenue Armory aan de Upper East Side. In mei 2017 is tijdens Tefaf Spring de moderne en hedendaagse kunst aan de beurt. Voor sommige kenners komt de aankondiging van Tefaf New York als een verrassing, aangezien 2016 een moeilijk jaar lijkt te worden voor de door stagnerende verkoopcijfers geplaagde kunstwereld. 

Tefaf staat internationaal bekend om zijn kwaliteit en kracht

Toch is de New Yorkse antiekhandelaar Dr. Mark Schaffer van het familiebedrijf La Vieille Russie opgetogen over de komst van de Nederlandse beurs. Tefaf kan juist als anker dienen in deze roerige tijden, meent hij. „Tefaf staat internationaal bekend om zijn kwaliteit en kracht en biedt een unieke mix van antiek, schilderijen en moderne kunst. Zou er in New York geen plek voor Tefaf zijn, dan is dat een heel slecht teken voor de internationale kunst- en antiekmarkt als geheel.” 

Antiekhandelaar Sandra Hindman ontvangt Tefaf eveneens met open armen. De eigenares van het internationale Les Enluminures prijst de strakke organisatie van Tefaf en de goed bereikbare locatie die met Park Avenue Armory is gevonden voor de New Yorkse editie. Alleen de timing van de lente-editie van Tefaf kan nog roet in het eten gooien, zo peinst ze. In mei vindt naast Tefaf Spring ook het hippe Frieze New York plaats, waar altijd veel belangrijke spelers uit de hedendaagse en moderne kunstwereld aanwezig zijn. Handelaren zullen noodgedwongen tussen de twee beurzen moeten kiezen. 

Met een bezoek aan Maastricht kunnen ze de Europese markt beter bedienen

Naast Frieze New York specialiseert ook The Armory Show zich in hedendaagse en moderne kunst.
Met twee van zulke zware concurrenten, gaat het volgens de kunstadviseurWendy Cromwell moeilijk worden om op dit gebied naam te maken. „De hedendaagse en moderne kunst die op Tefaf Maastricht te vinden is, vormt maar een fractie van het aanbod. Het niveau in New York is juist in deze sector heel hoog, en de uitdaging voor Tefaf is om materiaal te vinden dat daar tegen kan opboksen.” Mochten de New Yorkse Tefaf-beurzen een groot succes worden, dan hoeft de organisatie volgens Schaffer toch niet bang te zijn dat de Amerikaanse kunsthandelaren Tefaf Maastricht links laten liggen. „Met een bezoek aan Maastricht kunnen ze de Europese markt beter bedienen. Daarbij is de beurs in Maastricht een echte grote ‘bestemmingsbeurs’, met veel meer ruimte voor de handelaren om hun spullen uit te stallen dan in New York, en met een duur van tien dagen is er bovendien veel tijd voor de verkoop.” 

Met de komst van Tefaf Spring zal de Limburgse beurs geen New Yorkse bezoekers verliezen die moderne en hedendaagse kunst verzamelen, meent Cromwell, omdat zij traditioneel gezien überhaupt geen belangrijk deel zouden vormen van het publiek van Tefaf Maastricht. „De meeste New Yorkse verzamelaars gaan niet graag naar het buitenland voor kunst. Ze zien liever dat de rest van de wereld naar hèn toe komt. Naar Maastricht gaan ze sowieso al niet, dus als Tefaf het goed aanpakt, wordt er met New York een hele nieuwe markt aangeboord.” 


 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →