VVV wint dankzij ‘joker’ Opoku

Print
VVV wint dankzij ‘joker’ Opoku

Man van de wedstrijd Johnatan Opoku heeft haast en wil na het scoren van de 2-3 snel de bal uit het net halen. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De blunderende Belgen, Jason Bourdouxhe en Kristiaan Haagen leken VVV een nieuwe nederlaag te bezorgen tegen hekkensluiter RKC. Geluk en invaller Johnatan Opoku zorgden uiteindelijk toch voor de Venlose overwinning: 4-3.

Een wedstrijd met twee gezichten, dat was VVV-RKC in een notendop. Wie gisteravond goed heeft opgelet in stadion De Koel zal gedacht hebben aan eerdere ontmoetingen van de Koelclub deze jaargang. Een slechte herinnering én een prettige flashback zullen bij de nodige supporters door de bovenkamer zijn geflitst. 

Eerst maar eens de slechte herinnering, het verhaal Jason Bourdouxhe: de Belg die werd gehaald als linksback maar de kunst van het verdedigen niet verstaat. De 1-2 achterstand halverwege deed denken aan de wedstrijd tegen FC Oss (1-2) op de tweede speeldag van dit seizoen. 

Met de blonde Belg als het zwarte schaap nadat hij zich had laten aftroeven aan de rechterkant, een penalty veroorzaakte, daarop met rood moest vertrekken en zodoende hoofdschuldige was van de nederlaag. Het leek het einde voor Bourdouxhe als linksback van VVV. Tot vrijdagavond, toen hij een nieuwe kans kreeg van VVV-coach Maurice Steijn tegen Jong Ajax (2-2). De Luikenaar mocht zelfs blijven staan tegen RKC. Steijn was niet tevreden over het verdedigende werk van Niels Fleuren. 

De kans dat Bourdouxhe vrijdag tegen zijn oude club FC Eindhoven weer start, is klein. Steijns keuze voor Bourdouxhe tegen RKC betekende namelijk een 1-2 achterstand na 45 minuten. Door twee persoonlijke fouten van de Belg. ‘Fleuren stel je altijd op’, schreeuwden de fans gedurende het eerste bedrijf toen ze Bourdouxhe zagen schutteren.

Je verwacht niet te spelen en uiteindelijk beslis je de wedstrijd. Schitterend natuurlijk.

Steijn gaf gehoor aan de smeekbedes van het publiek en wisselde de wankelende Luikenaar voor de immens populaire Gennepse back, en had nog een verrassing in petto: Johnatan Opoku. Eigenlijk te geblesseerd om te spelen, maar de nood was aan de man. En dus maakte de middenvelder zijn opwachting als ‘joker’. 

Vroeg in de tweede helft werd de berg die VVV moest beklimmen door een strafschop van Pieter Langedijk (1-3, na hands van Kristiaan Haagen) nog hoger. Even later zwijnden de Venlonaren toen arbiter Pérez volkomen ten onrechte de 1-4 van de gasten afkeurde voor vermeend buitenspel. Direct daarna brandde VVV - lees: Opoku - los. Met de Ghanese Nederlander als aanjager op het middenveld knokte de Koelclub zich alsnog naar de overwinning. Opoku nam zelf de 2-3 en de winnende 4-3 voor zijn rekening, topscorer Ralf Seuntjens zorgde tussendoor met het hoofd voor de gelijkmaker. 

Opoku’s goals hadden allebei in de verste verte niet de schoonheid van zijn inmiddels beroemde treffer tegen NAC drie weken geleden, maar hij was wel weer het middelpunt van een belangrijke zege. Na de bevrijdende treffer had Opoku er veertig minuten opzitten en mocht hij weer gaan zitten van zijn trainer. „Ik zei tegen Johnatan in de rust dat hij ons op voorsprong moest brengen en daarna weer kon komen zitten”, knipoogde een opgeluchte Steijn. De man van de wedstrijd, die vanwege een hamstringblessure verstek liet gaan tegen Jong Ajax, had niet meer verwacht in het veld te komen. „Toen ik in de rust lekker warm binnen wilde gaan zitten kreeg ik een seintje dat ik buiten moest blijven om me warm te lopen”, lachte de matchwinnaar. „Je verwacht niet te spelen en uiteindelijk beslis je de wedstrijd. Schitterend natuurlijk.”