‘Weer leuk om naar stand Fortuna te kijken’

Print
‘Weer leuk om naar stand Fortuna te kijken’

Afbeelding: Logo

Aanvoerder Roel Janssen leidde Fortuna Sittard gisteravond hoogstpersoonlijk naar een overwinning op FC Eindhoven. Zijn twee treffers keerden een vroege achterstand om in een knappe 2-1 zege.

En zo staat Fortuna ineens op een keurige elfde plaats en doet de ploeg volop mee in de laatste periode. 
Een heerlijke gewaarwording voor iedereen die de noodlijdende club een warm hart toedraagt. 

Ruim 65 minuten zag het er in de verste verte niet naar uit dat Fortuna na het laatste fluitsignaal de horlepiep mocht dansen. Dat het wel gebeurde was grotendeels te danken aan Roel Janssen. Een benutte strafschop en prima kopbal van de Venlonaar hielp de Sittardenaren langs de nummer drie van de ranglijst. „Dit is wel heel erg lekker ja”, glunderde de Fortuna-captain. „Het is weer leuk om naar de stand te kijken.” 

Met tien punten uit de laatste vier wedstrijden heeft Fortuna zich aardig teruggeknokt in de competitie. Zowel op de ranglijst als in de laatste periode is het vertroebelde perspectief weer enigszins opgeklaard. Enigszins, want dat er nog heel wat water door de Maas moet stromen om het huidige voetbaljaar wat kleur te geven was een uitgemaakte zaak. De overwinning op Eindhoven is desalniettemin een stap in de juiste richting. Toch houdt het vertoonde spel niet over. 

Het kan zomaar eens een mooi slot van de competitie worden

Het gemis van een echte aanvalsleider blijft Fortuna gijzelen, maar ook het bereiken van de man die er wel staat, Lars Hutten, blijft een bijzonder moeilijke opgave. Dat Hutten desondanks negen keer wist te scoren is een prestatie op zich. Op het moment dat het middenveld in balbezit komt, is het te vaak een kwestie van seconden voordat de tegenpartij weer de aanval kan gaan zoeken. Dan is het bijna ondoenlijk een duel te controleren. Dat gebeurde tegen Eindhoven eens te meer. 

De Brabanders kwamen op fortuinlijke wijze op voorsprong via een van richting veranderde vrije trap van Dario van den Buijs. In aanvallend opzicht had Fortuna opnieuw bijzonder weinig in de melk te brokkelen. De ploeg mocht wederom Ferhat Kaya danken dat het halverwege pas 0-1 stond. 

oeri Schroijen, de linksback van wie doorgaans de meeste dreiging uitgaat, werd door trainer Ben van Dael de laatste weken als linksbuiten geposteerd. Een experiment waar gisteravond na 45 minuten een einde aan kwam. Net als PSV-back Jetro Willems moet ook Schroijen er komen, in plaats van er al te zijn. Van Dael bracht Mert voor Ospitalieri waardoor de linkspoot weer afzakte naar zijn oorspronkelijke positie. Dat betaalde zich prompt uit. Twintig minuten onderweg in het tweede bedrijf haalde de Weertenaar de achterlijn, zocht een Eindhoven-handje en de warrig leidende scheidsrechter Mulder wees naar de stip. Roel Janssen miste nog nooit en schoot ook nu raak: 1-1. Een kwartier voor tijd zette de aanvoerder de wedstrijd helemaal op zijn kop door op aangeven van Ferry de Regt de 2-1 in te knikken. „Het kan zomaar eens een mooi slot van de competitie worden”, zei Van Dael.