Achtung, welkom in Museum Nieuwstraat

Print
Achtung, welkom in Museum Nieuwstraat

Bij dit artikel zijn in de originele versie 5 foto's gepubliceerd met de volgende bijschriften: Een van de vele gedaantes van de grens aan de Nieuwstraat, een 2 kilometer lang hek in 1967. Afbeelding: Archief MGL

In juni 200 jaar geleden werden Kerkrade en Herzogenrath gescheiden. Is dat aanleiding om de vele verhalen van de Nieuwstraat zichtbaar te maken? Een Museum Checkpoint Nieuwstraat? In zijn nieuwe toeristische visie zwijgt Kerkrade in alle talen over de straat.

Je krijgt bezoek uit het buitenland en wil de interessante kanten van je eigen streek laten zien.Waar ga je heen in Parkstad? De kans is groot dat je, zoals velen, je gasten meeneemt naar de Nieuwstraat in Kerkrade. Het is een van de markantste straten van Nederland, een van de meest bizarre grensovergangen ter wereld. Maar van welke kant je ook komt, als je het asfalt oprijdt, zie je niets bijzonders. Een doodgewone straat. Een bebouwde omgeving die niet uitnodigt maar die commandeert ‘doorrijden!’ 

Dat was 25 jaar geleden wel anders. Bezoek uit het Oostblok stapte laconiek over het 40 centimeter hoge muurtje en schrok zich te pletter bij de mededeling ‘je staat op Duits gebied. Heb je een visum voor Duitsland?’ Niet zelden zag een automobilist het muurtje over het hoofd en parkeerde zijn auto frontaal tegen het beton. Total loss. Maar dat is allemaal klein bier vergeleken bij de echte drama’s van de Nieuwstraat, waar de grote geschiedenis doorheen marcheerde en zijn sporen naliet. 

Vriend, vijand en voormalige vijand zijn het erover eens: de Nieuwstraat zit boordevol verhalen, grote en kleine. Kunnen die niet verteld worden en zichtbaar worden gemaakt? Laat Kerkrade, dat op dit moment zijn toeristische visie voor de komende tien jaar bepaalt, hier een kans liggen? In het beleidsstuk wordt met geen woord gerept over de straat. Terwijl het in juni dit jaar precies tweehonderd jaar geleden is dat Kerkrade en Herzogenrath door het Traktaat van Aken werden gescheiden en de Nieuwstraat een internationale straat werd. 
Dat besef leeft niet zichtbaar op het gemeentehuis. 

Als het om toerisme gaat, zet Kerkrade vol in op GaiaZOO, het museumcluster en de LeisureDome bij het Rodastadion. De gemeente is zich zeker bewust van haar ligging aan de grens. Ze ziet Duitsland als een reusachtig achterland met miljoenen potentiële bezoekers. Maar het besef dat die ligging zelf toeristische potentie heeft, is te klein. Nergens komt die potentie beter tot uitdrukking dan aan de Nieuwstraat. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →