Voetbalwet: geen effect

Print
Voetbalwet: geen effect

Afbeelding: MGL

Waar zijn voorganger Paul Rinkens in het verleden schuwde om het wangedrag van supporters te veroordelen en aan te pakken, laat de nieuwe MVV-voorzitter Bert Kersten er geen gras over groeien. Zolang het onderzoek loopt naar de rellen in Venray, waarbij MVV-fans vrijdagavond slaags raakten met Roda-supporters onder wie een aantal kinderen, legt MVV een stadionverbod op aan de 45 fans die in een zogeheten ‘partybus’ zaten.


MVV geeft hiermee een resoluut antwoord op de harde kritiek die de club de voorbije dagen te verduren kreeg. Ondanks meerdere incidenten in het verleden krijgt de eerstedivisionist maar geen greep op een kleine groep raddraaiers die het imago van de club geregeld besmeurde. 

MVV is niet de enige Nederlandse club die in zijn maag zit met relschoppers. Met name Feyenoord, ADO Den Haag en Ajax zien zich geconfronteerd met een hardnekkige groep amokmakers die er niet voor terugdeinst hun club in diskrediet te brengen. In Limburg hebben ook Fortuna Sittard en Roda JC al het nodige te stellen gehad met wangedrag. Te vaak wordt er gezalfd en gezwicht voor de dreiging die uitgaat van deze lastig te controleren guerrillaeenheden. 

Uiteraard moeten clubs hun verantwoordelijkheid nemen en er alles aan doen om te voorkomen dat een kleine minderheid het verpest voor de gemiddelde supporter die naar het stadion komt om te genieten van een wedstrijd. 

Toch is het te gemakkelijk om alleen clubbestuurders de zwartepiet toe te schuiven. Zware straffen uitdelen is in Nederland niet vanzelfsprekend. Clubs die geweld willen aanpakken, zijn te vaak aan handen en voeten gebonden. 

Uit statistische gegevens van het Centraal Informatiepunt Voetbal (CIV) blijkt dat de in 2010 aangenomen en in 2015 aangescherpte voetbalwet nauwelijks effect heeft. In 2015 waren er honderd meer incidenten dan tien jaar geleden, een toename van ruim dertien procent. Het aantal aanhoudingen is gestegen met 11,9 procent. Opvallend: vergeleken met tien jaar geleden is het aantal incidenten binnen het stadion verdubbeld. Dan gaat het over het gooien van vuurpijlen, beledigingen tot het uitdelen van klappen. Conclusie: stadionverboden zorgen niet voor minder misdragingen. 

In tegenstelling tot Engeland, waar veel strengere straffen gelden, wordt het probleem niet in de kern aangepakt. Een voorbeeld: waar opgepakte hooligans in Nederland een gebiedsverbod riskeren van vier maanden tot maximaal een jaar, geldt dit in Engeland voor maximaal tien jaar. Kortom: zowel de clubs als de KNVB hebben onvoldoende instrumenten in handen om echt hun tanden te laten zien. De huidige voetbalwet is te soft. Niet alleen de repressie faalt, ook het morele kompas is niet goed afgesteld. Hoe lang gaat het nog duren voordat de grote meerderheid in het stadion zich afkeert van de clans die het ook voor hen verbruien? Uit angst voor represailles laten de goeden de kwaden ongemoeid. Een menselijke reflex, maar het helpt de strijd tegen hooliganisme geen stap verder. 

Rellenvrij voetbal is een utopie, maar laten we er alsjeblieft alles aan doen om agressie te beteugelen. 
In dat opzicht heeft het MVV-bestuur met het uitdelen van 45 voorlopige stadionverboden een stevig signaal afgegeven. 
Eindelijk.

Reageren? p.delait@mgl.nl 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →