Mantelzorg zoekt mannen

Print
Mantelzorg zoekt mannen

Afbeelding: Diana Scheilen

Steunpunt Mantelzorg Zuid-Limburg zoekt mannen. De vraag naar mannelijke vrijwilligers neemt toe omdat mannelijke cliënten soms toch liever hulp krijgen van een man met wie ze kunnen praten over voetbal of vissen.


Hulp is hulp, zou je denken. Als je oud, ziek of gehandicapt bent - of alle drie tegelijk - maakt het in principe niet uit wie je rolstoel duwt tijdens een ommetje door het park. Het is 2016: man of vrouw, dat is eender. 

Toch vragen steeds meer cliënten bij het steunpunt voor de mantelzorg in Maastricht om een mannelijke vrijwilliger. „Dat kan allerlei redenen hebben”, zegt Marlies Maas, coördinator vrijwilligerszorg bij het steunpunt. „Soms denken ze dat ze met een man gemakkelijker kunnen praten over mannenzaken als voetbal of vissen. Maar soms past een vrouw aan het bed ook niet bij hun cultuur.” 

De vraag of dat verzoek in deze tijd redelijk is, doet voor Maas niet ter zake. „Wij proberen mensen zo goed mogelijk te helpen”, legt ze uit. „Als zij liever geholpen willen worden door een man, proberen wij dat uiteraard te regelen. Het gaat erom dat zij zich op hun gemak voelen.” 

In een enkel geval kan dat ook te maken hebben met de partner van de cliënt, zegt Maas: „We hadden ooit een vrouw die nadrukkelijk vroeg om een mannelijke vrijwilliger voor haar man. Zij was wat jaloers en vond het niet prettig dat een vrouw bij haar man zat als zij een middagje weg was.” 

We zitten dus vooral te springen om mannen

Het is niet altijd mogelijk om een mannelijke vrijwilliger te leveren. Het steunpunt heeft op dit moment circa 260 zorgvrijwilligers voor het gebied tussen Maastricht en Vaals. Van die vrijwilligers is driekwart vrouw. Het steunpunt is daarom gestart met een wervingsactie voor mannelijke vrijwilligers. „Iedereen is welkom”, benadrukt Maas. „Want de vraag naar hulp neemt nog altijd toe. Maar we zitten dus vooral te springen om mannen.” 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

foto’s Diana Scheilen

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →