De leerlingen die nooit examen zullen doen

Print
De leerlingen die nooit examen zullen doen

Onderzoekers bij de restanten van de Airbus A320, die de copiloot liet neerstorten op de Franse Alpen, vlakbij de plaats Seyne. Afbeelding: AFP

Aan boord van het toestel van Germanwings dat copiloot Andreas Lubitz op 24 maart 2015 liet neerstorten, zat een Duitse klas met twee docenten. Schooldirecteur Ulrich Wessel: „Ik probeer het onbegrijpelijke te begrijpen.”


Elke werkdag begint voor Ulrich Wessel hetzelfde. Als de directeur van het Joseph König Gymnasium in Haltern am See op school aankomt, staat hij eerst een moment stil voor een herdenkingszuil op het plein. Dan loopt hij het gebouw in en wordt hij in de centrale hal toegelachen door achttien prachtige, jonge mensen. Het zijn foto’s van de zestien leerlingen en twee docenten die bijna een jaar geleden omkwamen bij de crash van het vliegtuig van Germanwings in de Franse Alpen. 

Ulrich: „En dan ga ik aan het werk, doe ik alle dingen die een schooldirecteur nu eenmaal moet doen. Zo moet het leven hier op school zijn: vooruitkijken, maar we mogen niet vergeten.” 

Vanachter het bureau in zijn ruime werkkamer heeft Wessel (57) zicht op het schoolpleinmonument dat zijn vrouw ontwierp, voor de slachtoffers van de catastrofe die de 37.000 inwoners van Haltern am See, niet ver over de grens bij de Achterhoek, altijd met zich mee zullen dragen. Een billboard juicht bezoekers van de stad toe bij binnenkomst: Haltern am See, stad vol van energie en levensvreugde.Wessel, flauwtjes grinnikend: „Ah, die slogan ken ik niet eens. Maar het klinkt wat cynisch, ja.” 

Zojuist hing hij aan de telefoon met de moeder van één van de slachtoffers, over de herdenking die nadert: op 24 maart is het een jaar geleden dat de depressieve copiloot Andreas Lubitz een doorsnee vliegreis van Barcelona naar Düsseldorf eigenhandig transformeerde in een dodenvlucht. Hij sleurde 144 passagiers en 5 collega’s mee in zijn eigen doodswens. 

Bovenop een grijze kast vol ordners in Wessels werkkamer ligt een sjaal van voetbalclub Schalke 04. „Die kwam het bestuur van Schalkes fanclub vanochtend brengen. Speciaal voor onze school hebben ze in december een kerstmarkt gehouden en de opbrengst, zo’n 2000 euro, is voor toekomstige buitenlandse reizen van onze leerlingen.” 

Want: ook dat gaat door. Net als vorig jaar is een groep leerlingen van 15 en 16 jaar deze week naar de zusterschool bij Barcelona gevlogen voor het eerste deel van een uitwisseling. 
Wessel reisde mee, om de leerlingen en collega’s te ondersteunen. „Het gevoel vliegt mee.” Altijd, na die 24e maart vorig jaar. 

Wessel bezocht die dinsdag een conferentie van schooldirecteuren, 35 kilometer verderop. Om 12.14 uur piepte zijn telefoon. Het was een WhatsAppbericht van de secretaresse van de school: ‘Bel even, het is dringend’. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →