Je hoeft geen Reve te lezen

Print
Je hoeft geen Reve te lezen

Afbeelding: Fotolia

'Ban de literatuurlijst’, riep schrijver Kluun bij gelegenheid van de Boekenweek. Maar lang niet elke middelbare school dwingt zijn leerlingen Gerard Reve te lezen.

Auteur Kluun - Komt een vrouw bij de dokter - vindt dat het Nederlands onderwijs de boekenlijst maar eens moet opschonen. In het AD zei hij eergister: „Hoezo verplicht drie boeken van voor 1880 lezen?Wie zit daar in 2016 op te wachten?” 

Het is allemaal wat gechargeerd. De meeste middelbare scholen in Limburg maken gebruik van Lezenvoordelijst. nl, waar veel Nederlandse boeken gerangschikt zijn op zes leesniveaus. Die lijst wordt elk jaar geactualiseerd. Elke leerling mag zelf kiezen welk boek hij leest, mits het niveau niet te laag is.Wie in 6 vwo zit, mag bijvoorbeeld geen Kluun lezen. Komt een vrouw bij de dokter is op het laagste niveau ingedeeld. 

Te makkelijk. Maar op de hoogste en dus moeilijke niveaus valt naast Multatuli en Reve best wat te kiezen, zoals Connie Palmen, Doeschka Meijsing en Jan Wolkers. „De bovenbouw van havo en vwo kiest alleen Nederlandse schrijvers, de onderbouw mag alles kiezen, dus ook vertaalde werken”, zegt docente Nederlands Irene Michiels van het Raayland College in Venray. „Maar als iemand komt met een boek dat niet op de lijst staat, krijgt hij meestal toch toestemming om het te lezen. Het belangrijkste is dat leerlingen met elkaar in gesprek gaan over wat ze allemaal uit zo’n boek hebben opgepikt.” 

Ook op het Connect College in Echt mogen leerlingen hun boeken kiezen uit Lezenvoordelijst.nl, maar „we zijn bezig om zelf een lijst van boeken samen te stellen”, licht docent Nederlands Luc Dohmen toe. 

Er staan volgens hem boeken op die niveau één nog niet waard zijn. 
Hij weet dat lang niet iedereen lezen leuk vindt. En dat er altijd leerlingen zijn die boeken kiezen waar een film van is gemaakt. „Maar die vallen bij het mondeling door de mand, want het boek is vaak net iets anders.” Het argument van scholieren dat het een ‘antiek boek is dat mijn moeder ook al moest lezen’ gaat volgens Dohmen niet op.

Kwaliteitsboeken zijn eeuwig interessant. Hoewel Kluun doet voorkomen alsof leerlingen in de hoogste klassen van havo en vwo moeten citeren uit bijvoorbeeld Mariken van Nieumehgen, zijn er ook docenten die juist deze moeilijke boeken proberen te verklaren. Docente Eefke Trepels van College den Hulster in Venlo vertelde anderhalf jaar geleden al in deze krant dat ze juist met dit boek de aandacht van de leerlingen trok, toen ze het vergeleek met de moderne loverboyproblematiek. 

Jan Coumans van het Porta Mosana College in Maastricht zei toen dat hij zijn leerlingen vooral inzicht wil geven. „Ik leg ze de context uit. Als ze alleen maar literaire thrillers lezen, komen ze geen stap verder.” 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →