Het Hoofd

Print
Het Hoofd

Afbeelding: MGL

Het Hoofd komt vanavond op televisie, zei L. dinsdag.We besloten te kijken. Het komt immers niet vaak voor dat Amsterdam een buitenwijk van Raqqa lijkt. De spanning in de uitzending werd opgebouwd door niet direct met Het Hoofd te beginnen met door aan te kondigen dat we zo dadelijk Het Hoofd zouden gaan zien.

Of beter gezegd De Man met Het Hoofd. De Man met Het Hoofd, het werd een paar keer gezegd, begon al voordat we hem zagen iets weg te hebben van een kermisattractie van vroeger. Zoals de Vrouw met de Drie Borsten of, om maar in het genre te blijven, de Slang met het Vrouwenhoofd. Het was natuurlijk een ernstige zaak met allerlei ethische kanten, maar op een gegeven moment waren we allebei zover dat we haast ‘kom op met die kop’ naar het scherm riepen. Het filmpje liet niets zien. Ik vraag me wel vaker af waarom mensen bewakingscamera’s aanschaffen als die alleen maar overbelichte vaselinebeelden laten zien. Ik heb een wildcamera in de tuin staan die betere nachtbeelden laat zien dan het apparaat dat de Man met het Hoofd vastlegde. Het Hoofd zat trouwens in een plastic zak. En de Man met het Hoofd droeg kleren die ook nog het meest leken op een plastic zak. Daar zie je zijn gezicht, zei de presentatrice. Maar dat zag je natuurlijk niet, je zag een witte vlek. 
Daarom kon ze ook niets zeggen over kenmerken zoals ‘getint’ of ‘blank’. Het filmpje werd nog een paar keer vertoond. Om er zeker van te zijn dat we beseften dat er een Hoofd in de zak zat, werd nog eens herhaald dat Het Hoofd in de zak zat. Op Twitter stelde iemand vast dat een man zonder gezicht een gezicht zonder man had neergelegd. 
Daarna hernam het leven weer zijn gewone gang.