Commentaar: 'Rentegif'

Print
Commentaar: 'Rentegif'

Afbeelding: ANP

Pensioenfondsen zijn doodziek. Dat stond ergens in de media te lezen nadat bekend was geworden dat de dekkingsgraad van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen onder de 90 procent was gedaald. Het is een leuke metafoor, die ook wel klopt.

Een fonds met een dekkingsgraad lager dan 100 procent zit in de problemen. Maar om de zaak goed te begrijpen, kun je de metafoor uitbreiden. De patiënten zijn ziek omdat de Europese bank gif in het infuus spuit. Dat gif heet lage rente. Daar kunnen de fondsen niet tegen. Nu staat er een dokter naast het bed: De Nederlandsche Bank. Die heeft bepaald dat het vergiftigde infuus gebruikt moet worden bij de patiënten. Er is een een alternatief infuus, zonder rentegif, maar dokter DNB doet net alsof dat niet bestaat. Het staat in de hoek. De pensioenfondsen gaan door het rentegif zo snel achteruit, dat binnenkort wellicht een been geamputeerd moet worden. ‘Korten’ noemen de dokters dat. Deze ingrijpende stap biedt in elk geval een tijdje uitstel om een nieuwe behandelmethode te bedenken.Want, eerlijk is eerlijk, zo kan het niet meer. Dat vinden alle dokters en arts-assistenten die zich inmiddels verdringen om de bedden. 

‘Korten’ noemen de dokters dat

Elke medicus heeft een eigen oplossing.We moeten het zo doen, of zus. Maar bij elk nieuw voorstel steekt een andere dokter of chirurg de vinger op: „Wanneer je dát medicijn gebruikt, dan heeft dat weer bijwerkingen voor de nieren, en dan gaat de patiënt alsnog dood.” Of: „Bij die behandeling lopen we het risico dat we een van de armen moeten korten.” Nu weer even terug naar de werkelijkheid. De doktoren, dat zijn staatssecretaris Klijnsma, de Sociaal Economische Raad, de meerderheid van de Tweede Kamer, de Hoge Raad, de werkgevers en zelfs de vakbonden. Zij vinden dat het zo niet meer verder kan met de pensioenfondsen. En eerlijk is eerlijk, de samenleving vraagt om een frisse kijk op pensioenen. Maar terwijl iedereen over elkaar heen valt met oplossingen en kritiek, vergeten ze eerst de patiënt te redden. Het goede infuus staat in de hoek. 
Haal de fondsen eerst af van het rentegif van de ECB. En ga daarna moderniseren. Dan hoef je ook geen arm of been te ‘korten’.