Verbeter je energielabel

Print
Verbeter je energielabel

Afbeelding: ANP

In een huis met energielabel A betaal je niet alleen lage energiekosten, je woning wordt ook meer waard én je vergroot de kans op verkoop. Tijd om dat label van G naar A te krijgen.

Zonnepanelen op het dak leggen, de vloer isoleren of een nog betere kwaliteit glas in de ramen zetten. Als eigenaar je huis energiezuiniger maken, levert een beter energielabel op. Zo’n label bestaat in de categorieën ‘A’ tot en met ‘G’ en zegt iets over de ‘energieprestatie’ van een huis. ‘A’ staat voor zeer energiezuinig, ‘G’ voor zeer slecht geïsoleerd. Al sinds 2008 zijn huizenbezitters verplicht een energielabel aan te vragen, maar slechts weinigen deden dat. De prikkel ontbrak, ook omdat potentiële kopers meer interesse toonden in de uitstraling of locatie van een huis dan in het energieverbruik.De overheid heeft per 1 januari 2015 daarom elk huis automatisch gekoppeld aan een voorlopig energielabel. Pas als de bezitter zijn huis verkoopt, is hij verplicht dit voorlopige label door de Inspectie Leefomgeving en Transport om te laten zetten in een definitief energielabel. Doet de eigenaar dat niet, dan wacht hem een boete van maximaal 405 euro. Die aanpak lijkt te werken. Vorig jaar werden bijna 250.000 huizen verkocht, waarvan 190.000 met een energielabel.

Vorig jaar werden bijna 250.000 huizen verkocht, waarvan 190.000 met een energielabel.

Het achterhalen van het voorlopige energielabel van je huis is simpel: vul op de website zoekuwenergielabel.nl de postcode en het huisnummer in. Schrik niet als je pas opgeknapte huis een teleurstellend 
F-label heeft. Dit is gebaseerd op algemene informatie van het Kadaster, waarbij het bouwjaar en het type woning bepalender zijn dan de vraag of er dubbel glas of dakisolatie is aangebracht. Om het energielabel van hun huis te verbeteren, kunnen huizenbezitters een expert inhuren voor een Energieprestatie Advies (EPA). Wytze Schluter van Schluter Consult is zo’n expert. „Ik kijk naar de isolatie, de verwarming en de ventilatie”, zegt hij. „Waar kan energie worden bespaard? Welke investering is nodig en op welke termijn is die terug te verdienen? Ik wijs op de mogelijkheden om snel energie te besparen. Kun je terecht onder de woonkamervloer? Breng daar dan een extra isolatielaag aan, dat zijn de kosten niet. Is je ketel aan vervanging toe? Begin dan daar.” Veel huizenbezitters grijpen verkoop en verbouwingen aan om hun huis energiezuiniger te maken, zegt Marlon Mintjes van MilieuCentraal. „Met een label dat je van G naar A brengt, kunt je per maand gemiddeld 220 euro besparen.” MilieuCentraal ontwikkelde met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de site verbeteruwhuis.nl. „Stapsgewijs komen daar alle kenmerken van je huis aan bod. Wat is het bouwjaar? Heb je spouwmuren? Is er vloerverwarming? Rechts in beeld staat jouw label. Dat verandert als je bijvoorbeeld aangeeft HR-ramen te plaatsen of het dak beter te isoleren. Daarbij lees je wat elke investering kost en hoeveel geld je ermee bespaart.” 

Met een label dat je van G naar A brengt, kunt je per maand gemiddeld 220 euro besparen.

Wil je je label omzetten in een officieel document? Ga dan naar energielabelvoorwoningen.nl. Log in met je DigID en upload de bewijzen van de uitgevoerde maatregelen. Marlon Mintjes: „Denk aan foto’s van de HR-ketel of de nota van de zonnepanelen. Laat een gecertificeerde deskundige de bewijzen controleren.” De kosten? „Die variëren van een paar euro tot enkele tientjes.” 
 
HANDIGE SITES: 
zoekuwenergielabel.nl, energielabelvoorwoningen.nl, epa.nl, milieucentraal.nl, bleeve.nl, verbeteruwhuis.nl.