Hoe kort mag de rok zijn op het werk?

Print
Hoe kort mag de rok zijn op het werk?

Afbeelding: Thinkstock

Een dreigende e-mail van een teamleider over een verbod op korte rokjes en knielaarzen leidt tot ophef. Wat draag je op het werk?

Vrouwelijke baliemedewerkers van het gemeentelijk Stadsloket in Amsterdam Nieuw-West mogen niet in korte rokjes of met knielaarzen op het werk verschijnen. Doen ze dat wel, dan volgt ontslag, zo staat in een dreigende e-mail van hun teamleider. ‘Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie. Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie. Dit is ook het laatste verzoek dat ik maak (sic). De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen’, schrijft de teamleider. Het e-mailtje is verstuurd nadat personeel zou hebben geklaagd over een collega. Haar rokje zou zo kort zijn ‘dat de billen zichtbaar waren’.

Haar rokje zou zo kort zijn ‘dat de billen zichtbaar waren’

Een medewerker stuurde de mail door naar de centrale ondernemingsraad (cor) van de gemeente Amsterdam om zijn beklag te doen. Voorzitter Mario Soriano dacht heel even dat het om een grap ging. „Ik vind het heel vreemd dat er in 2016 in Amsterdam zulke kledingvoorschriften zijn”, zegt hij. „Ik ben ook gaan googelen naar knielaarzen, want wat is daar mis mee? Niks, volgens mij. Ik heb foto’s gevonden van koningin Máxima en minister Hennis die ze dragen. Natuurlijk moet je er representatief uitzien, maar bepaalde kledingstukken verbieden, dat is niet aan één enkele teamleider.”

Ik vind het heel vreemd dat er in 2016 in Amsterdam zulke kledingvoorschriften zijn

De hoofdstad, die zich graag laat voorstaan op ruimhartige denkbeelden, was vorige week al in rep en roer toen op de Hogeschool van Amsterdam het studentenblad Folia vlak voor een open dag uit de rekken werd gehaald: er stonden blote borsten op de cover. Over de rokjesmail was er woensdagmiddag overleg op het stadskantoor, de uitkomst daarvan is nog niet bekend. Wel stelde wethouder Abdeluheb Choho (Dienstverlening) ‘in gesprek met betrokkenen er samen uit te willen komen’. Volgens hem hanteert de gemeente als kledingvoorschrift: ‘representatief en professioneel’. 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje