De agent als verdachte

Print
De agent als verdachte

Afbeelding: Hollandse Hoogte

De 54-jarige agent C.P. zat gisteren in Roermond als verdachte in de rechtbank. Hij schoot in mei vorig jaar een 30-jarige Sittardenaar bij een aanhouding in zijn benen. Duidelijk werd dat de beleving van de agent op die avond bepalend was voor zijn uiteindelijke handelen.

Als op zondagavond 31 mei 2015 rond half elf een harde knal klinkt bij de voordeur van een woning in Susteren, belt de bewoner meteen de politie. Een aanslag met wat hij denkt dat vuurwerk is, zo geeft hij door aan de meldkamer. Hij gaat ook, al bellend met 112, achter de verdachte persoon aan. De vluchtende man maakt volgens de beller een verwarde indruk. 

In de rechtbank van Roermond werd duidelijk dat die melding van invloed was op alles wat er daarna gebeurde met als uiteindelijke uitkomst dat de verdachte, die op geen enkel bevel reageerde, in een akker door agent C.P. in zijn benen werd geschoten. De betreffende agent wordt nu vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) voor zware mishandeling. 

Gisteren, tijdens de eerste zittingsdag van het proces, schetste officier van justitie Leonard Geuns dat het bij de neergeschoten verdachte achteraf bleek te gaan om een ongewapende man die in ernstig verwarde toestand, mogelijk een psychose, een grote steen tegen een woning had gegooid. Geen vuurwerk, geen vuurwerkbom. 

Uit de onderzoekswensen die advocate Carry Knoops-Hamburger neerlegde bij de rechtbank kon worden afgeleid wat er zich op die avond in het hoofd van haar cliënt, de 54-jarige agent, afspeelde. Zo wilde zij tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak onder meer burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren als getuige horen. Hij zou nader toe kunnen lichten wat er in de weken voorafgaand aan het schietincident allemaal in de regio gebeurde op het gebied van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs, in dit geval motorclub de Bandidos.

Het was donker, regende en waaide hard

In de maanden voor 31 mei waren er namelijk verschillende aanslagen met vuurwerkbommen op woningen in de gemeente Echt-Susteren geweest die te relateren waren aan de Bandidos. Het bericht zoals dat op 31 mei binnenkwam, bracht haar cliënt in de veronderstelling dat het ging om een aan motorbendes gerelateerde melding en bepaalde vervolgens ook zijn handelen, vertelde ze. Saillant detail daarbij is dat ze gisteren meedeelde dat de politieman ten tijde van het incident leed aan posttraumatische stressstoornis (ptss). Naar de gemoedstoestand van de agent op 31 mei vorig jaar wordt nog psychiatrisch onderzoek gedaan. 

Ook de weersomstandigheden speelden volgens de raadsvrouw een belangrijke rol. Het was donker, regende en waaide hard. Daarover wilde ze collega-agenten laten getuigen die vlak na het schieten ter plaatse kwamen. Ook een schouw ter plekke door de rechtbank zou die omstandigheden kunnen verduidelijken. Het weer was er ook debet aan dat er geen pepperspray was gebruikt, vertelde ze. 

Het OM vond de meeste onderzoekswensen niet nodig. Daarbij kreeg burgemeester Hessels van officier van justitie Geuns nog een flinke portie kritiek, omdat hij zich in deze krant al had uitgelaten over de zaak. Een getuigenis van hem, en van collega-agenten, was volgens Geuns niet relevant omdat zij allemaal niet ter plekke waren toen de schoten werden gelost. 

De rechtbank wees de meeste verzoeken van de verdediging af. De wensen om het bij de neergeschoten man afgenomen bloed alsnog te onderzoeken op de aanwezigheid van verdovende middelen en het laten getuigen van een deskundige over de training van agenten werden wel toegewezen. In de rechtszaal werden ook alle meldkamergesprekken van tijdens het incident aan de verdediging overhandigd. 
De zaak zal op een nader te bepalen datum weer in de rechtszaal worden behandeld. 

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje