Drugsbeleid: ieder voor zich?

Print
Drugsbeleid: ieder voor zich?

Wietkopers uit het buitenland kunnen voortaan ook aan de shops in Sittard-Geleen voorbijrijden. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard - Een tijdlang was Maastricht de enige Limburgse gemeente die buitenlandse coffeeshopbezoekers in de ban had gedaan. Nu kondigt ook Sittard-Geleen aan het zogeheten ingezetenencriterum te gaan handhaven. Is dat een stap terug of een stap vooruit in het Limburgse coffeeshopbeleid?

Sittard-Geleen is de drugstoeristen zat. Het aantal Belgen dat naar de coffeeshops in de gemeente komt voor een joint, is de laatste jaren met meer dan 200 procent gestegen, zo wees een recent onderzoek uit. Hiermee gepaard gaat volgens enkele politieke partijen een toename van de overlast rond de coffeeshops in Sittard en Geleen. 

Onderzoeker Edward van der Torre stelde in dat rapport dat het verstandig zou zijn om het coffeeshopbeleid in heel Limburg te harmoniseren. Een opgave die niet zo makkelijk is, omdat niet elke gemeente hetzelfde beleid voorstaat. Maastricht handhaaft immers al sinds 2013 het ingezetenencriterium, terwijl andere gemeenten drugstoeristen geen strobreed in de weg leggen. 

Harmoniseren, ho maar. Cox kiest voor het schoonvegen van zijn eigen straat. Begrijpelijk. Hij wil niet ingehaald worden door de realiteit. Er komen steeds meer Belgen naar zijn gemeente en hij wil er niet op wachten.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.