Restauratie kunst Huis Ten Bosch in Maastricht

Print
Restauratie kunst Huis Ten Bosch in Maastricht

Minutieus wordt met teams aan de beschadigde doeken van Schouman gewerkt. Afbeelding: SRAL

In alle rust wordt in Maastricht al maanden gewerkt aan de restauratie van spectaculaire schilderingen. De Stichting Restauratie Atelier Limburg heeft nu toestemming om te onthullen om welke ‘privécollectie’ het gaat: koninklijke kunst uit paleis Huis ten Bosch. Een exclusieve preview.

Met chirurgische precisie krast het scalpel over het schilderij uit 1769 waarop engeltjes - putti - zwevend op wolken genieten van hemelse klanken en een overdaad aan druiven. Aan hun schattige voeten worden millimeter voor millimeter verflaagjes weggeschraapt, overschilderingen en retouches van een oude restauratie, die vergeeld zijn. De putti zitten vol kreuken, barsten, scheuren. Onder uv-licht wordt de dramatische staat waarin het doek verkeert pas echt duidelijk. Het is zichtbaar opgerold geweest en tot overmaat van ramp ook nog eens dubbelgeklapt. 

‘Kinderen verbeeldende de herfst en de muziek’, heet de allegorie van Dirk van der Aa. 
Het doek maakt deel uit van een reeks kunstwerken uit paleis Huis ten Bosch. Het gaat om wandbespanningen, enorme olieverfschilderijen waarmee de wanden van het paleis worden gesierd. In het open atelier in het Bonnefantenmuseum werkt de Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) al maanden aan de restauratie van de werken. Voor het oog van het museumpubliek, maar anoniem. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.