Limburg lonkt naar Chinees kapitaal

© Fotolia

Terwijl de economie in eigen land begint te haperen, slaat de rode draak zijn klauwen stevig uit naar het westen. Ook Limburg surft graag mee op de inmiddels krachtige golven van het Chinese kapitaal.

Frans Dreissen

Ze shoppen graag en gretig. De Chinezen hebben de smaak te pakken. Het aantal dat dit jaar op reis gaat buiten Azië, stijgt volgens prognoses met 10 procent naar 130 miljoen. Dat is nog altijd maar slechts 1 procent van de totale bevolking. De favoriete bestemming is het oude continent, Europa. Daarnaast is China een prominente dealmaker. In 2014 shopten Chinese (staats)bedrijven en investeringsfondsen in Europa voor een slordige 14 miljard euro aan nieuwe bezittingen bij elkaar.

Vorig jaar werd voor een recordbedrag van 20 miljard geacquireerd. De Chinese kredietlijn lijkt schier onuitputtelijk. In een poging zijn status als ontluikende economische wereldmacht verder te verstevigen, staan vooral bedrijven in strategische sectoren als automobiel, vastgoed, hotels, ICT, energie en financiële dienstverlening hoog op het verlanglijstje.

In toenemende mate vinden ook in ons land overnames plaats. Nederland staat inmiddels op de vierde plaats als het gaat om Chinese investeringen in Europa. Door de voorbije crisis zijn tal van ondernemingen een stuk goedkoper geworden en daarmee een gewillige overnameprooi. De Chinese invloed in Europa in totaliteit is echter nog steeds beperkt. Bovendien worden investeringen over tal van economische sectoren verspreid en vloeit het kapitaal naar steeds meer verschillende landen.

Chinese investeerders hebben in hun Europese koopjesjacht wel de nodige argwaan te overwinnen. Dit als gevolg van de tweeslachtige reputatie die Chinese producten en hun handelaren in het verleden hebben opgebouwd.

Het beeld dat bij velen beklijft van ondeugdelijke waar tegen dumpprijzen en van slechte arbeidsomstandigheden voor lokale werknemers, is echter deels achterhaald. „Er is een duidelijke switch in het economische verdienmodel”, vertelt Robbert Lambriks, de China-deskundige van de provincie Limburg. „China is afgestapt van harde groeicijfers en maakt nu de omslag van tradionele verwerkingsindustrie, waarbij componenten goedkoop worden geassembleerd en het eindproduct weer wordt geëxporteerd, naar een hightech maakindustrie op basis van eigen onderzoek en ontwikkeling. Was China in het verleden vooral op jacht naar Europese kennis en technologie, tegenwoordig ligt de focus met name op afzet en afzetkanalen. Op tal van gebieden is China immers nu zelf al leidend qua innovatie, bijvoorbeeld met duurzame energie.”

Zo doemt achter het beeld van China als wereldkampioen milieuvervuiling, een ander plaatje op: dat van China als groene koploper. De regering wil het land snel ontwikkelen tot een ecologische beschaving. In de slipstream van de race naar Chinese investeringen, probeert ook Limburg een graantje mee te pikken.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal