Bisschop Wiertz: ik word waarschijnlijk blind

© ANP

Bisschop Frans Wiertz van Roermond verwacht binnen enkele jaren blind te zijn. Dat zegt hij in het EO-programma Geloof en een Hoop Liefde dat dinsdag 5 april wordt uitgezonden. Wat dat op termijn betekent voor zijn functioneren is nog onduidelijk.

Wim Doesborgh

De teksten voor de liturgie of voor spreekbeurten moeten in steeds grotere letters worden afgedrukt. Anders kan bisschop Frans Wiertz van Roermond ze niet meer lezen. Vergaderingen leiden wordt een probleem, omdat hij niet iedereen scherp kan herkennen. Wiertz lijdt aan maculadegeneratie, een oogaandoening die tot totale blindheid kan leiden. Het is een erfelijke ziekte die in Wiertz’ familie vaker voorkomt.

Het is een erfelijke ziekte in de familie Wiertz

„Binnen enkele jaren ben ik waarschijnlijk blind”, zegt Wiertz in het televisieprogramma Geloof en een Hoop Liefde van de EO. De bisschop hoopt zijn ambtstermijn tot december 2017, wanneer hij 75 wordt en met emeritaat zal gaan, in goede gezondheid af te maken. Maar dat wordt niet gemakkelijk. De oogarts die Wiertz behandelt, kan hem niet voor honderd procent garanderen dat hij tot die tijd optimaal kan blijven functioneren.Blindheid zou voor Wiertz een persoonlijk drama zijn. Hij is een gepassioneerd liefhebber van boeken. Romans, poëzie en geschiedenisboeken vullen de boekenkast van de bisschop. En menige nacht, als hij de slaap niet kan vatten, stort hij zich gretig op de literatuur. Dat wordt straks een tragisch probleem.„Ik had me verheugd om na mijn pensioen meer te gaan lezen”, zegt Wiertz, „maar dat lukt jammer genoeg niet meer. Binnen enkele jaren ben ik waarschijnlijk blind. Ik probeer er niet te veel over te piekeren. Je koppelt langzaam los van dingen en dat hoort ook bij het ouder worden. Tot nu toe is dat nog niet lastig, want ik sta nog midden in het leven van alledag.”

Ik had me verheugd om na mijn pensioen meer te gaan lezen

Bisschop Wiertz zal zijn werk normaal blijven uitvoeren tot einde 2017, zegt een woordvoerder van het bisdom Roermond. Tenzij complicaties in het gezichtsvermogen van de bisschop dat zullen verhinderen.Wiertz zelf stelt zich intussen positief op tegenover zijn oogziekte. Hij is nu gedwongen elke tekst in de kerk, wil hij die goed zien, woord voor woord nauwkeurig tot zich te nemen. Dat is een zegen, beweert Wiertz, want het gevaar bestaat dat je als priester de teksten van de liturgie routineus opzegt, zonder bij de diepe betekenis van elk woord te blijven stilstaan. Hij doet dat nu wel, gedwongen door zijn slechte zicht. „Het tekent de christen Frans Wiertz. Het positieve blijven zien, ook in zijn eigen tegenslag”, zegt de bisdomwoordvoerder. Het interview met bisschop Frans Wiertz in het programma Geloof en een Hoop Liefde (EO), waarin hij ook spreekt over zijn roeping, zijn studie en zijn liefde voor literatuur, wordt dinsdag 5 april uitgezonden om 18.10 uur op NPO2.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal