Liefde voor kois brengt hoofd op hol

© ANP

Een koi is een vis en niet zomaar eentje. Een veelkleurige Japanse siervis. Om dagenlang naar te gluren. Je moet de koi beschermen alsof hij je kind is.

Paul van Gageldonk

De watertemperatuur dient precies goed zijn, anders komt ’ie op z’n rug bovendrijven. En er loert altijd het gevaar van overvliegende hapgrage reigers. Die kun je afschrikken met een vijvernet of met elektronische shockapparatuur. Maurice, kort donker haar, streepjescolbert, getrimd baardje plus dito snorretje, heeft alles wat een mens kan wensen. Vrouw, dochter van vijf, eigen vrijstaand huis aan de rand van het geboortedorp en een prima baan als manager bij een regionaal opererend bedrijf. Last but zeker not least heeft Maurice tien kois in zijn vijver zwemmen. Niet van die bastaards, die al voor tien euro te koop zijn. Nee, rasechte, waarvan sommige meer dan duizend euro waard zijn. Op een dag ziet Maurice vlekjes op zijn kois. Hij raadpleegt de koi-hotline. Herpesvirus! Remedie: hete baden. Maurice schroeft de temperatuur van zijn vijverwater op tot tropische hoogte. Alles voor de kois.

En er loert altijd het gevaar van overvliegende hapgrage reigers.

In een zwoele zomernacht slaat het noodlot toe. Het onweert. Opeens slaat de bliksem in. Er ontstaat kortsluiting en de pomp van het vijverwater begeeft het. Als Maurice de volgende morgen bij zijn vijver staat kan hij wel janken. Vijf van de tien kois overleden. Schade: twaalfduizend euro. Maar nog altijd niet te vergelijken met de emotionele schade, zoals Maurice aan de ogenschijnlijk meelevende rechter toevertrouwt. Maurice is ontroostbaar. Het hele dorp leeft mee. Als hij die zaterdag langs de lijn staat bij de plaatselijke voetbalclub, wordt hij aangesproken door een kale man. Maurice heeft de man daar al eens eerder gezien. De kale man condoleert Maurice en zegt dat hij hem wel kan helpen. Met de aankoop van nieuwe kois, denkt Maurice. De kale man biedt hem een hennepplantage aan. Opbrengst voor Maurice: duizend euro per oogst. Buitenkansje, vindt Maurice. Makkelijk geld verdienen. En ach, hennepplantages zijn toch niet meer weg te denken uit de Limburgse buurten?

En ach, hennepplantages zijn toch niet meer weg te denken uit de Limburgse buurten? 

Maurice laat de kale man zijn garage inrichten. Maurice gaat nog verder. Hij geeft de plantjes secuur water en voeding, alsof het zijn eigen koitjes zijn. Weer gaat er iets mis. Maurice stookt de verwarming van de stekken zo hoog op dat, wat de eerste oogst moet worden, jammerlijk verbrandt. Inmiddels hebben buurtbewoners de politie gewaarschuwd dat in hun straat hennep wordt verbouwd en wel in de garage van Maurice. Stommer kan het niet, die actie van Maurice, vindt hij zelf ook. De dag na zijn aanhouding wist het hele dorp het al, incluis zijn baas. De liefde voor zijn kois bracht Maurice het hoofd op hol, zo laat hij ons weten. Hij smeekt de rechter om hem geen cel- of taakstraf te geven, want dan zou hij wel eens ontslag kunnen gaan krijgen. Omdat de zaak behoorlijk oud is en Maurice al imagoschade in het dorp heeft opgelopen, laat de rechter hem wegkomen met een geldboete van duizend euro. Goed voor één kwaliteitskoi.

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal