Roda heeft nog een zege nodig

Tom van Hyfte (links) heeft 1-0 gescoord tegen SC Cambuur.© ANP

Op een barre avond in Friesland deed Roda JC gouden zaken. De 0-1 winst op Cambuur was symbolisch voor dit seizoen: resultaat is heilig, goed voetbal volledig ondergeschikt. Na de zomer moet de doelstelling in Kerkrade ambitieuzer zijn.

Roel Wiche

Het stadion van SC Cambuur, gebouwd in 1936, heeft verreweg het lelijkste uitvak van Nederland. De fans van de bezoekende ploeg worden in de buurt van de cornervlag als sardientjes weggestopt achter een hoge glazen wand, met daaronder een nog lelijker reclamebord van de plaatselijke autoverkoper. Maar het trouwe legioen dat met Roda JC door het land toert, waande zich zaterdag voor even in een feestpaleis. De avond begon met spetterend vuurwerk en eindigde met hossende spelers die met de borst tegen elkaar sprongen, zoals dat tegenwoordig hoort in een machosport als voetbal. Aan alles was af te lezen dat de 0-1 in Friesland een van de belangrijkste overwinningen was, zo niet de belangrijkste, van een mentaal en fysiek zwaar seizoen.

Vergeten was de armetierige wedstrijd tussen twee ploegen die een parodie op betaald voetbal opvoerden. Vergeten waren de vele foute passes, de gemiste kansen, de verkeerde keuzes, de ergernis binnen en buiten de lijnen. Vergeten waren de hoge toevalsfactor en het gebrek aan stijl en brille. Het resultaat, en niets anders dan het resultaat, was zaterdag heilig in het Kerkraadse kamp. De wedstrijd was daarmee symbolisch voor dit hele Roda-seizoen, een enkele wonderdag (Heracles-uit) daargelaten: mooi voetbal is volledig ondergeschikt aan het eerste en enige doel, overleven in de eredivisie. Die missie lijkt, zo mag je nu toch voorzichtig concluderen, te slagen. Met nog zes speelrondes op de rol heeft de equipe van tacticus en no nonsense coach Darije Kalezic een kloof van zes punten naar de rode streep geslagen. Nog één overwinning zou wellicht al voldoende zijn om handhaving te garanderen.

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal