Weekendje mindmappen

© MGL

Een deel van het weekeinde besteedde ik aan mindmappen. Beetje laat, hoor ik u denken. Mindmappen is - ik citeer de goeroes - al jaren ‘de aangewezen methode om creativiteit en productiviteit te boosten en nieuwe ideeën op te doen door deuren in je brein te openen die normaal gesproken dicht blijven’. Iedereen mindmapt.

Johan van de Beek

Onderwijzers, politie, de creatieve sector, entrepreneurs en ‘kidz’ (voorheen ‘kinderen’). Van het internet plukte ik een veelgeprezen stukje mindmapsoftware. Vervolgens wist ik, na drie kwartier knutselen, een huwelijk tot stand te brengen tussen de mindmapsoftware en de databank waar een collega en ik mee werken. Vervolgens drukte ik op een knop. Simsalabim! Op mijn scherm verscheen een… eh… chaos. Alle informatie in de databank was nu verwerkt in een visuele explosie van bollen, pijlen en kleurtjes. Het leek nog het meest op een schilderij van Wassili Kandinsky. Wat eerst een digitale berg rommel was, was nu een andere digitale berg rommel geworden. Ik keek een half uur naar de plaatjes, wachtend op een magisch moment dat niet kwam. Ik herinnerde me plots de frustratie die ik op de lagere school voelde toen ik ongeveer de laatste in de klas was die de klok leerde lezen. Ik wist dat ik niet de domste van de klas was, maar ik kon lange tijd alleen maar hele en halve uren begrijpen. Een begrip als ‘tien over half drie’ kon ik echter niet destilleren uit de stand van de wijzers. Andere kinderen lachten me daarom hartelijk uit. Ik vermoed dat die nu allemaal mindmappen en de ene creatieve opwelling na de andere hebben, terwijl ik naar duizend klokken staar en me afvraag hoe laat het is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal