Het grootste prijzencircus ooit

Print
Het grootste prijzencircus ooit

In veel vestigingen, zoals hier in Nijmegen, worden afdelingen ingericht voor de laatste uitverkoop. Afbeelding: Gerard Verschooten

Morgen openen de eerste V&D’s hun deuren voor een finale opheffingsuitverkoop. Wat kunnen klanten verwachten?

Zijn alle artikelen nog te krijgen? Niet allemaal, sommige items waren in januari al uitverkocht. Toch is het hele assortiment in principe beschikbaar: kleding, schoenen, kookgerei, kantoorartikelen, sierraden. „Alles wat je normaal koopt bij V&D”, meldt woordvoerder Edwin van Wijk van de curatoren en V&D. Alleen merken met eigen shops binnen V&D, zoals Rituals, doen niet mee. Bij de opheffingssale geldt: op is op.

Liggen er nog grote voorraden in de magazijnen? Er is nog ontzettend veel. Ook bijvoorbeeld horloges en sierraden, aldus Van Wijk, tenzij de fabrikant of leverancier een eigendomsvoorbehoud bedong en geleverde producten weg mag halen.

Krijg ik superveel korting nu? Alle producten worden volgens de curatoren 20 tot 60 procent afgeprijsd. Die korting is op basis van de laatste in januari geldende prijs. Toen was er al een januari-sale, dus items met korting toen krijgen nog eens een extra discount. De in januari normaal geprijsde artikelen krijgen de hoogste kortingen.

Hoeveel personeel is er? Voor de tijdelijke heropening worden tientallen medewerkers per vestiging ingehuurd, het gaat om duizenden in totaal. De door de curatoren ingeschakelde liquidator Gordon Brothers heeft daarvoor een uitzendbureau in de arm genomen. Het betreft overigens veel goedkope uitzendkrachten.

Werken er ook oud-V&D’ers? Veel ontslagen oud-medewerkers zijn eveneens benaderd, zij kennen hun V&D immers als geen ander. Velen hebben daar geen trek in. In ieder geval gaan de nodige bedrijfsleiders aan de slag. Velen zijn in dienst gebleven van de curatoren om lopende zaken af te ronden.

Zijn alle etages open? Nee, in grote V&D’s met duizenden vierkante meters ruimte vielen in januari en februari al flinke gaten. In veel V&D’s zal dan ook ingedikt worden. Vandaag wordt de laatste hand aan de inrichting gelegd. Die zal er uitzien zoals V&D-klanten gewend zijn.

Kan ik tijdens mijn bezoek aan V&D koffie drinken bij La Place? De La Place-vestigingen binnen V&D blijven dicht. Zij werkten met verse producten die al weggegooid zijn en niet te gelde gemaakt hoeven te worden.

Hoeveel euro brengt dit op? Een bedrag willen de curatoren pas begin juni in hun volgende faillissementsverslag bekendmaken.

Is er echt geen slag naar te slaan? De periode tussen de surséance eind december en de sluiting in februari biedt een hint: in zes weken werd toen 120 miljoen euro omzet geboekt. Dat is wel inclusief de La Place-vestigingen. Een omzet van tientallen miljoenen in enkele weken lijkt dus haalbaar. Daar gaan echter ook allerlei kosten vanaf.

Wie krijgt de opbrengst? Vooral ex-eigenaar Sun Capital profiteert. In ruil voor 80 miljoen euro aan eerdere leningen heeft de durfinvesteerder een pandrecht op alle voorraden gekregen. Preferent schuldeiser is verder de fiscus, die nog 25 miljoen euro van het failliete V&D te goed heeft.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →