Gezonde kindjes maken, hoe doe je dat?

Print
Gezonde kindjes maken, hoe doe je dat?

Janneke van Hal tijdens een kinderwensspreekuur Afbeelding: Mars van den Oetelaar

Wat kun je zelf vóór en tijdens je zwangerschap doen (of laten) om een blakend gezonde baby te krijgen? Trouwens: hoe vergroot je de kans op zwangerschap? Hoogste tijd om het kinderwensspreekuur te bezoeken. Zoals dat van verloskundige Janneke van Hal uit Panningen.

Ingewikkeld hoor! Avondje uit. Gezellig, druk, rumoerig. Zal ik een wijntje voor je meenemen? Vraagt je beste vriendin.

Wat zij niet weet, is dat je met je vriend stiekem hebt besloten zwanger te worden. In feite kun je het al zijn. De pil gebruik je al een tijdje niet meer. Maar je wil het blije nieuws pas na twaalf weken wereldkundig maken, wanneer de kans op een miskraam flink is verminderd.

Duivels dilemma: als jij jouw geliefde rosé afslaat, gaat er bij je vriendin een lampje branden. Anderzijds is alcohol niet best voor je baby, zeker niet in de eerste drie maanden wanneer de organen van het embryo worden aangelegd. Alcohol is zelfs al vóór de bevruchting onwenselijk.

Verloskundige Janneke van Hal weet er alles van. Zij houdt in haar praktijk in Panningen kinderwensspreekuur en hoort wel eens dergelijke verhalen. Voor kerst en carnaval heeft ze het zelfs druk met deze kwesties. „De vrouwen willen niet opvallen bij het kerstdiner of op het carnavalsbal door een glaasje te weigeren. Tegelijk zijn ze bang voor een miskraam. Maar als ze hun leefgewoonten niet aanpassen, vergroten ze juist de risico’s op een miskraam. Mijn advies? Drink geen druppel en vertel gewoon dat je bezig bent met zwanger worden. De mensen om je heen hebben daar zeker begrip voor.”

Nee, een kinderwensspreekuur bestond vroeger niet. Toen was een kindje maken nog heel gewoon. Je dook met je partner in bed en dan was het meestal op een zeker moment raak. Janneke: „Tussen de jaren 2000 en 2005 kwamen er statistieken over de babysterfte in Nederland die vergeleken met het buitenland relatief hoog was. Betrokkenen meenden dat er meer aandacht moest komen voor de periode vóór en tijdens de zwangerschap. Als een stel goed voorbereid zwanger wordt, bijvoorbeeld met goede voedingsadviezen, dan komt dat de gezondheid van de kleine ten goede. Zo is het handig te weten dat het slikken van foliumzuur een open ruggetje bij het kindje voorkomt. Nee, dat weet niet iedereen!”

Wanneer zouden man en vrouw met een kinderwens voor het eerst op het spreekuur moeten verschijnen?

Klik hier voor het hele artikel in de Gezondheidsbijlage van vandaag en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →