Verstikkende onzekerheid over Sascha en Alexander

Bloemen bij de Belgische ambassade in Den Haag.© ANP

© MGL

thumbnail: Bloemen bij de Belgische ambassade in Den Haag.
thumbnail:

Alexander en Sascha Pinczowski. Broer en zus. Woonachtig in Lanaken, even over de grens bij Maastricht, waar vader Ed opgroeide. Ze zijn vermist sinds dinsdagmorgen 7:59 uur. Na een laatste telefoontje vanaf Zaventem werd het stil. Sindsdien heerst verstikkende onzekerheid. *UPDATE* Op vrijdagochtend heeft Buitenlandse Zaken bevestigd dat het tweetal om het leven is gekomen.

Stefan Gybels

Overal waar Marino Keulen, burgemeester van Lanaken, zich deze dagen laat zien, krijgt hij dezelfde vraag: al iets gehoord over Alexander en Sascha Pinczowski? Keulen moet elke keer ontkennend antwoorden.

Ondanks nauw contact met de familie, weet de burgemeester ook nog niks. Onzekerheid heerst. Bij Keulen, bij familie, vrienden en bekenden, maar vooral bij de ouders Ed en Marjan Pinczowski.

Waar zijn hun kinderen? Zijn zij nog in leven? Hebben ze dan toch de gruwelijke aanslagen op Brussels Airport overleefd? Keulen proeft de onzekerheid als hij met moeder Marjan belt. ’s Ochtends rond 9 uur en ’s middags rond enen zoekt hij contact. Om te horen hoe de situatie is, om steun te betuigen. Meer kan hij niet. De ouders zijn in Leuven, hoort Keulen. „In het ziekenhuis hebben ze gespeurd naar een DNA-match, maar zonder resultaat.”

Om 17.00 uur rijdt hij langs hun woning. De deurbel blijft onbeantwoord. De buurman meldt Keulen dat er niemand thuis is. Keulen laat het erbij. „Als ik vanavond geen bericht heb, probeer ik het morgen weer. Ik wil die mensen helpen. Die radeloosheid, die machteloosheid. Het moet verschrikkelijk zijn.”

Ik bid voor hen, maar we kunnen niet anders dan afwachten

Dat het inderdaad verschrikkelijk is, weet Benoit Wesly. De Maastrichtse zakenman beschouwt vader Ed, die door Wesly ‘Eddy’ wordt genoemd, als zijn beste vriend. Samen groeien ze op in de Maastrichtse volkswijk Wittevrouwenveld. Twee joodse gezinnen, getekend door de TweedeWereldoorlog. Later komen ze elkaar weer tegen in de hotellerie, waar Ed Pinczowski internationaal furore maakte.

Wesly kent Alexander en Sascha ook. En ook Wesly heeft in deze donkere dagen regelmatig contact met de familie, al wil hij daar niet te veel over kwijt. „Het is vreselijk, want hoe langer het duurt, hoe slechter de vooruitzichten worden. Het ziet er niet goed uit, maar we hopen nog steeds het beste. Ik bid voor hen, maar we kunnen niet anders dan afwachten.”

Het gezin Pinczowski woont, na een aan het beroep van vader gekoppelde zwerftocht over de wereld, in Lanaken. Broer en zus stappen dinsdag in de trein naar Zaventem, vanwaar ze met Delta Airlines naar Amerika zullen vliegen. Zo ver komt het nooit. Even voor acht uur bellen ze nog met het thuisfront: ze zijn goed aangekomen. Na een harde knal en glasgerinkel valt de lijn dood. Sindsdien is er niets meer vernomen van de twee. Via sociale media regent het daarna oproepen van familie en vrienden.

Dit raakt iedereen heel hard

Wie heeft Alexander en Sascha nog gezien? Berichten worden honderden keren gedeeld, maar zonder resultaat. Media besteden veel aandacht aan de vermissing. Tot in Amerika toe worden artikelen gewijd aan de Pinczowski’s. De New York Post laat een medewerker van het Amerikaanse evenementenbureau Shiraz Events, waar Sascha stage liep, aan het woord. Ze noemt haar een ‘awesome chick’. „Ze hield ervan om plezier te hebben en had veel vrienden. Ze was een genot om mee te werken.” De Amerikaanse spreekt in de verleden tijd over Sascha, maar dat is een stap te ver. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de twee officieel vermist zijn, maar ook minister Bert Koenders heeft verder geen informatie. Hij noemt de situatie ‘vreselijk’ en zegt dat medewerkers van de ambassade nauw contact houden met de familie.

Steunbetuigingen stromen binnen. Van Marymount Manhattan College, waar Sascha studeerde, van gouverneur Theo Bovens, van de Hoge Hotelschool in Maastricht, waar Ed Pinczowski les geeft. Een woordvoerder noemt hem een ‘uitermate geliefd docent’. „Dit raakt iedereen heel hard.We hopen het allerbeste voor hem en zijn familie.”

Ed Pinczowski kiest na zijn pensioen bewust voor het docentschap, weet de Valkenburgse hotelier Camille Oostwegel. „Hij wilde zijn kennis overdragen aan een nieuwe generatie.” Oostwegel haalt Pinczowski in 2009 binnen als interim- manager bij Château Sint-Gerlach in Valkenburg. De twee kennen elkaar al van de middelbare school. „Ed is één van de grootste hoteliers van Europa.” Met zoon Alexander maakt Oostwegel ook kennis in die periode. „Een ontzettend aardige, joviale jongeman. Echt onvoorstelbaar wat dat gezin nu moet doormaken. Vreselijk.”

Volgens Marino Keulen doen de steunbetuigingen het gezin Pinczowski goed. Toch vallen ze in het niet tegenover de grote, allesomvattende onzekerheid die hen al bijna 48 uur in de greep houdt. In de wetenschap dat identificaties soms lang kunnen duren, is het einde van de inktzwarte tunnel ook nog niet in zicht. BenoitWesly: „Maar het kan natuurlijk ook snel gaan. Elk uur kunnen er nieuwe ontwikkelingen zijn. Ik hoop zo dat deze mensen snel iets weten, en dat ze natuurlijk liefst een positieve boodschap krijgen. Deze situatie is ondraaglijk.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal