Lovende woorden over Max, respect voor Johan

© Twitter/Max Verstappen

Max en Jos Verstappen waren drie weken geleden de laatste bekende Nederlanders die Johan Cruijff bij een publiek optreden ontmoetten. De voetballegende bracht een bezoek aan de testritten van de jonge Formule 1-coureur op het Circuit de Catalunya bij Barcelona en maakte van de gelegenheid gebruik zich uitvoerig te laten inlichten over de geheimen van de hoogste autosportklasse.

Ivo Op den Camp

„Johan Cruijff was heel positief, zeer geïnteresseerd en straalde nog volop kracht uit”, zegt Jos Verstappen, die het nieuws van het overlijden donderdagmiddag per WhatsApp aan zijn zoon doorgaf. De Toro Rosso-coureur zat tot donderdagavond in Engeland in de racesimulator ter voorbereiding op de Grand Prix van Bahrein volgende week, maar hij stuurde wel nog snel een tweet de wereld in: ‘Ongelooflijk triest nieuws. Een ware legende is gestorven. Johan Cruijff, ik voel me vereerd je ontmoet te hebben’, liet de Limburgse Formule 1-coureur weten. Cruijff had zich naar aanleiding van het onderhoud met Max en Jos Verstappen in een column positief geuit over de coureur en prees hem om zijn uitstraling in een sport die qua druk en media- aandacht het allerhoogste eist. ‘Knap hoe hij zichzelf blijft’, prees Cruijff de jonge Limburger. Ook had hij lovende woorden voor Jos Verstappen. ‘Mooi dat je iemand waar je zoveel van houdt door het verstand dat je van die sport hebt zoveel beter kan maken’, meldde Cruijff destijds.

Een ware legende is gestorven. 

Jos Verstappen kan het overlijden van Cruijff nauwelijks bevatten. „Ongelooflijk, echt ongelooflijk. Drie weken geleden zaten we nog uitvoerig te praten. Natuurlijk zag je dat hij medicatie had, maar dat het zo erg zou zijn… Cruijff straalde in elk geval niet uit dat hij ziek was. Hij was eigenlijk heel normaal en was ook heel positief. Ik kreeg geen moment de indruk dat hij ergens mee zat of dat hij zich niet goed voelde. Ik vond het een heel inspirerende ontmoeting.” Verstappen hoorde het nieuws gistermiddag via een NOS-alarmbericht op zijn mobiele telefoon. „Ik ben ontzettend geschrokken; kan het eigenlijk nog niet bevatten. Tsja, dan zitten we ons wat druk te maken over een slechte race”, refereerde Verstappen sr. aan de heisa die zondag was ontstaan bij Toro Rosso nadat Max Verstappen bij de Grand Prix van Australië door miscommunicatie een hoge klassering was misgelopen. „Op deze manier word je weer eens even met de neus op de feiten gedrukt waar het echt om draait in het leven.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee