'Je twee kinderen in één klap weg. Afschuwelijk!'

Print
'Je twee kinderen in één klap weg. Afschuwelijk!'

Alexander en Sascha Pinczowski. Afbeelding: ANP

Vrijdag werd officieel bekend dat onder de slachtoffers van de aanslag op luchthaven Zaventem drie Nederlanders zijn: Alexander en Sascha Pinczowski uit Maastricht en Elita Weah uit Deventer.

Zijn er woorden te vinden om het gevoel van Ed en Marjan Pinczowski te omschrijven? Het echtpaar, woonachtig in Lanaken, even over de grens bij Maastricht, verloor beide kinderen bij de aanslagen in Brussel. Met het verstrijken van de tijd, en het uitblijven van tekens van leven, werd de situatie almaar zwarter. Vrijdag kwam het keiharde nieuws: Alexander en Sascha zijn dood.Weggerukt uit het leven toen ze op het punt stonden naar Amerika af te reizen. Hun ouders - vader Ed groeide op in Maastricht - waren via de telefoon live getuige van de explosie. Het opgewekte telefoontje dat hun kinderen goed waren aangekomen op Brussels Airport, bracht Ed en Marjan een seconde later in de hel: een klap, en daarna niets meer. Tot vrijdag, toen beide werden geïdentificeerd als twee van de drie Nederlandse slachtoffers in Brussel. BenoitWesly, beste vriend van vader Ed, laat weten zwaar ontdaan te zijn door het nieuws dat hij donderdagavond laat ontving. „Het is een vreselijke tragedie. Ze kunnen hun kinderen nooit meer adviseren, niet meer samen eten, geen ruzie meer maken. Vreselijk. Niet in woorden te vatten. Gedood door pure moordenaars”, zegt Wesly, die laat weten dat de familie geen contact met de media wenst.

Ze kunnen hun kinderen nooit meer adviseren, niet meer samen eten, geen ruzie meer maken.

De familie Pinczowski woonde vooral daar waar vader Ed, hotelier van beroep, zijn professie uitoefende. De laatste jaren huisden ze echter in Maastricht, Cadier en Keer, en nu in Lanaken. In Maastricht woonde het gezin in een appartement onder dat van ex-burgemeester Onno Hoes. Ook Hoes toont zich zwaar aangedaan door hun overlijden. „Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Je twee kinderen in één klap weg. Beroofd van hun leven. Afschuwelijk.” Hoes sprak de familie regelmatig. Vooral de ouders, maar ook met Sascha en Alexander maakte hij wel eens een praatje. „Dat gebeurde vooral in het trappenhuis en bij de jaarlijkse barbecue die we hebben met de bewoners hier. Echt heel aardige mensen.” Hoes is ook aangedaan door het gebeuren. „We zeggen wel eens dat terrorisme dichtbij komt. In dit geval komt het tot in de portiek. Schokkend.” In hun recente tijd in Maastricht komen de Pinczowski’s ook regelmatig op het hondenlosloopgebied op de Sint Pietersberg. Vooral Alexander vertoeft daar vaak om hondje Nelson uit te laten. „Ik zie hem nog een frisbee gooien. Nelson ging die dan enthousiast halen”, zegt Tonnie van Mulken.

Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Je twee kinderen in één klap weg. Beroofd van hun leven. Afschuwelijk.

Van Mulken, ooit één van de drijvende krachten achter een (succesvol) burgerinitiatief om het hondenlosloopgebied voor de berg te behouden, zegt ‘helemaal in shock’ te zijn. „Ze waren altijd zó aardig. Alexander, maar ook zijn vrouw Cameron en moeder Marjan, die ook regelmatig mee kwamen.We maakten altijd een praatje. Altijd. Alexander met zijn warme stem en zijn Amerikaanse accent. Ik hoor zijn stem nog in mijn gedachten. Echt afschuwelijk dat hij en Sascha er niet meer zijn.” Van Mulken is van plan onder de gebruikers van het hondenlosloopgebied een inzameling te houden voor een bloemstuk voor de omgekomen broer en zus. Op sociale media regent het steunbetuigingen aan de familie. Honderden mensen spreken hun medeleven uit. Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht doet dat, zij het telefonisch. Formeel heeft Maastricht weliswaar geen rol omdat het gezin woonachtig is in Lanaken, maar Penn wenste toch haar steun te betuigen. „Vader en moeder waren rustig, maar je voelde uiteraard wel de emotie.”

Vader en moeder waren rustig, maar je voelde uiteraard wel de emotie.

De burgemeester neemt morgen opnieuw contact op met de familie om te informeren of een condoleanceregister gewenst is. „We doen alles in overleg met de nabestaanden.” In Lanaken ligt al een condoleanceregister, zegt burgemeester Marino Keulen. „Verder heb ik de familie gezegd dat zij op het gemeentebestuur en alle ambtenaren kan rekenen. Waar wij hen kunnen helpen, zullen we er voor hen zijn. Het laatste sprankje hoop dat ze hadden, is weg. Dat tart elke verbeelding.” Via een bericht aan hun vrienden laten Ed, Marjan en Cameron, echtgenote van Alexander, weten dat ze blij zijn met alle steun en liefde, maar dat ze de komende tijd vooral behoefte hebben aan rust en dat ze niet in staat zijn om te reageren op alle berichten. „Bedankt dat jullie zulke goede vrienden waren van Sascha en Alexander”, besluiten ze.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen