Trouwen voor een prikkie

© ANP

Je kunt je natuurlijk flink in de schulden steken om van je trouwdag ‘de mooiste dag van je leven’ te maken. Maar er zijn ook tal van creatieve manieren om geld te besparen, zonder dat de feest-vreugde er zichtbaar onder lijdt.

Cintha Rood

Een dag nadat Zeeman een budgetbruidsjurk à 29,99 euro in de filialen hing, was het enkellange exemplaar al uitverkocht. Op advertentiewebsite Marktplaats bleek de jurk vervolgens niet aan te slepen. De gemiddelde bruiloft kost 15.209 euro, volgens het Nationaal Trouwonderzoek 2015 dat werd uitgevoerd door Toptrouwlocaties.nl. Zo’n 1.542 euro hiervan wordt aan de bruidsjurk besteed. Het mag dan ook geen wonder heten dat bruiden in spe naar de textielketen renden voor een besparing van 1.512 euro. De mooiste dag van je leven maak je - in veel gevallen - maar één keer mee. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde bruiloft is niet goedkoop. Per gast ben je, inclusief alle versnaperingen tijdens de receptie, de bruidstaart en het diner, ruim 50 euro kwijt. Afhuren van een locatie, inclusief catering en decoratie kost zo’n 6.287 euro en de huwelijksreis is gemiddeld zo’n 3.284 euro.

De gemiddelde bruiloft kost 15.209 euro, volgens het Nationaal Trouwonderzoek 2015.

Maar het kan goedkoper. VolgensSarah Glasbergen, mede-oprichter van de website ThePerfectWedding.nl, is prioriteiten stellen dé manier om te besparen op de trouwdag. „In het traditionele beeld van een bruiloft duurt het feest de hele dag. Om tien uur wordt het paar opgehaald, vanaf dat moment is er eerst het officiële gedeelte, dan de taart, een receptie, een borrel, een diner en een feest. Laat je die traditie los, dan scheelt dat een heleboel kosten. Bedenk wat belangrijk voor jullie is en ga daar voor.” Dat houdt bijvoorbeeld in: geen zevengangendiner maar een barbecue in het park. Of misschien wel helemaal geen compleet dagprogramma, maar een zelfgemaakte Engelse high tea ter afsluiting van de ceremonie. De website van Glasbergen biedt een gratis tool waarmee de bruiloft online van A tot Z gepland kan worden, inclusief het bijhouden van de gastenlijst, het zoeken naar leveranciers en een overzicht van het budget. Datzelfde doen gratis apps zoals het Nederlandstalige Wow plan your wedding of de Engelstalige apps iWed Planner en The Knot Wedding Planner. Want een strak plan is de basis: zo houd je grip op het budget.

Laat je die traditie los, dan scheelt dat een heleboel kosten. 

Een beetje fantasie is minstens zo belangrijk voor een budgetbruiloft. Marisca Kenter is oprichter van Mamablogger.nl. Ze trouwde op 12 juli 2010 voor het luttele bedrag van 700 euro. „We zouden in september trouwen, maar we kwamen er datzelfde jaar achter dat ik in oktober zou bevallen van ons eerste kindje. We zaten al met dubbele hypotheeklasten en besloten daarom concessies te doen.” Het originele trouwplan ging de prullenbak in en Kenter en haar man hielden de hand op de knip. Wat bleek: wie tijdens het plannen van een trouwerij woorden zoals ‘trouwen’of ‘bruiloft’ vermijdt, komt budgettechnisch een heel eind. „Een boeket dat 20 euro kost, is drie keer zo duur zodra je het een bruidsboeket noemt.” zegt Kenter. „Mijn broer is bloemist, wij kregen de corsages en het boeket gelukkig cadeau.” Kijk liever - net als tijdens boodschappen doen - naar wat de seizoensproducten zijn en naar wat in de aanbieding is. Dat geldt ook voor de ringen. „Wij kozen voor vriendschapsringen, die waren ook nog eens in de aanbieding. Je ziet het verschil niet met trouwringen, behalve dat onze ringen maar 30 euro per paar hebben gekost”, vertelt Kenter. Kosten voor de drukker bespaar je als je de gratis drukwerkontwerpen van sites zoals Weddingchicks.com downloadt. Hier vind je ook stijlvolle ontwerpen voor de bedankjes of de tafelsetting. Zelf even printen op gekleurd papier en versturen maar. Online modegigant Asos.com onthulde onlangs een Wedding Shop. Naast betaalbare kleding voor bruidegommen en bruidsmeisjes, heb je al een bruidsjurk voor 90 euro. Wie op Marktplaats of eBay speurt, scoort binnen no time een gedragen exemplaar. Een goede locatie is kostbaar. Heb je een grote tuin, dan kies je daar natuurlijk voor. Kenter zette wat betreft de catering grote tonnen met ijs in de tuin, gevuld met drankjes. Haar zus was verantwoordelijk voor de huisgemaakte bruidstaart. De daarop volgende lunch en de barbecue werden heel gemakkelijk bij de supermarkt ingekocht.

Een boeket dat 20 euro kost, is drie keer zo duur zodra je het een bruidsboeket noemt.

Heb je liever catering op locatie? Instrueer het barpersoneel dat er geen sterke drank geschonken wordt. Ga in plaats daarvan voor één ‘signature cocktail’ per persoon: eentje met een bescheiden prijskaartje. Geef je niet om een serie gelikte trouwfoto’s? Laat je gasten dan alle door henzelf geschoten kiekjes uploaden op een gratis app zoals Wedpics. Hiermee stel je zelf een trouwalbum samen. Via Sparkbooth. com installeer je voor $60,- een compleet fotohokje op je computer, inclusief grappige effecten. Bij de Hema of via Etsy.com koop je voor weinig geld foto-accessoires zoals papieren bruidssluiers, kusmondjes en hartjes op stokjes. De muziek stel je het allergoedkoopst samen met een playlist via muziekdiensten zoals Spotify.com. Voor 7,99 euro heb je al een handige app zoals WeddingDJ, die tot op de seconde de juiste muziek bij elk moment plant, van ceremonie tot eerste dans. Ook bedankjes hoeven weinig te kosten. Kenter: „We maakten online kaarten, daar deden we een foto van ons bij en wat snoepjes als bedankje.” Het leukste is een cadeautje dat niemand verwacht, aldus Glasbergen. „Geef bijvoorbeeld een antikaterpakketje voor na het feest, met onder andere paracetamols en een blikje energiedrank. Uiteindelijk is het belangrijkst aan een bruiloft dat mensen zich welkom voelen én het wauweffect. Dat bereik je door creatief te zijn, ongeacht je budget. De leukste bruiloft is zeker niet altijd de duurste bruiloft.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal