Geen terrorist is zo dom om in de file aan te schuiven

Print
Geen terrorist is zo dom om in de file aan te schuiven

De grenscontrole zorgt voor lange files op de E314. Afbeelding: Tom Palmaers

Al voor de zesde keer sinds de aanslagen vatte de Nederlandse marechaussee gisteren post aan de grensovergang bij Boorsem/Elsloo, met opnieuw een kilometerslange file tot gevolg. Of al die controles intussen iets hebben opgeleverd, wil de marechaussee niet kwijt. De Belgische politie twijfelt aan het nut. „Geen enkele terrorist is zo dom om in de file aan te schuiven.”


‘Stilaan een vertrouwd beeld: files door grenscontroles’, tweette Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum vorige week nog. De afgelopen dagen was het zes van de acht keer filerijden aan de grensovergang in Maasmechelen, waar Nederlandse agenten iedereen controleerden die via de E314 België uit wilde rijden. 

Hoewel de Maasmechelse burgemeester Raf Terwingen eerder al aan het nut van het politieoptreden twijfelde, wil Nederland voorlopig van geen wijken weten. „We gaan nog de hele week door”, klinkt het zelfverzekerd. 

Deze controles zijn eerder een politiek signaal dan dat het iets oplevert

Of dat veel oplevert, is maar de vraag.Wie niet in de file wil staan, rest immers tal van alternatieven via de lokale wegen. „Maar ook daar staan onze manschappen opgesteld, zij het verdoken”, verzekert woordvoerster Marloes de Ridder van de Koninklijke Marechaussee. Hoeveel terroristen de politie er aan de Limburgse grens al uit heeft geplukt, wil De Ridder evenwel niet kwijt. „We communiceren niet over resultaten.” 

In Belgische politiekringen wordt echter openlijk aan de actie getwijfeld. „De kans dat er de voorbije acht dagen ook maar één belangrijke verdachte werd onderschept, is bijzonder klein”, zegt een politiebron. „Deze controles zijn eerder een politiek signaal dan dat het iets oplevert. Een terrorist moet al bijzonder dom zijn om aan te schuiven in de file.” 

En hoewel burgemeester Raf Terwingen van Maasmechelen de Nederlanders geen les in terrorismebestrijding wil geven, begrijpt ook hij de actie van zijn noorderburen niet goed. „Iemand met slechte bedoelingen gaat uiteraard niet braaf vanaf Genk aanschuiven, maar misschien wil Nederland een subjectief gevoel van veiligheid creëren? Alleen begrijp ik dan niet waarom daarvoor zo veel agenten worden ingezet.”