Nog altijd teren op Tony Martin

Print
Nog altijd teren op Tony Martin

Tony Martin (links) met ploegmaat Adam Hansen in de Hel van het Mergelland van 2008. Afbeelding: Frits Widdershoven

De Volta Limburg Classic, die komende zaterdag voor de 43ste keer wordt verreden, heeft de naam jonge talentvolle winnaars op te leveren die later uitgroeien tot wereldtoppers, maar klopt dat wel? Een terugblik op de laatste zestien edities: over Mihaylo Khalilov (wie?) en Tony Martin die als jonkie de keien uit het Mergelland reed.


2000 BERT GRABSCH
Bert Grabsch maakte een eind aan de reeks van Limburger Raymond Meijs, die de Hel van het Mergelland (zo heette de koers tot 2011) de drie jaar ervoor won. De Duitser (toen 24 jaar) toonde in de Limburgse koers voor het eerst zijn kwaliteiten.Wegkapitein Meijs stuurde ploegmaat Grabsch bij Team Cologne in de aanval. Acht jaar later volgde de kroon op Grabsch’ carrière: de wereldtitel tijdrijden. 

2001 Geen wedstrijd in verband met MKZ-crisis 

2001 COREY SWEET
Corey Sweet was de redding voor toenmalig organisator Emiel Frambach. Die moest erkennen dat hij van de top alleen de 25-jarige winnaar kende. Het wedstrijdverslag in deze krant was onverbiddelijk: ‘Het was een zouteloos gebeuren’. Vijf man reden al snel weg en de Australiër won de sprint. Sweet (39) woont tegenwoordig in Australië en rijdt vooral in de kart en op de crossmotor. 

2003 WIM VAN HUFFEL
Wim Van Huffel leek in 2005 door te breken in de Ronde van Italië. Hij werd er elfde en klom met de besten omhoog. Met terugwerkende kracht leek zijn overwinning in de Hel van het Mergelland twee jaar eerder op de ontluiking van zijn mogelijkheden. Leek, want ‘Snuffel’ kon de belofte nooit inlossen: de druk was groot en hij ging alleen maar minder hard rijden. 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.