Geheime training salafisten

Print
Geheime training salafisten

Poster van Dar-al-Fahm, de organisatie achter de ‘alleen voor broeders’- bijeenkomsten in Limburg.

Volgend weekeinde vindt op een geheime plek in Limburg een besloten islamitisch seminar plaats waar predikers ideologische training geven aan jonge moslims uit het hele land. De politie in Limburg is op de hoogte van de driedaagse bijeenkomst, maar kent de exacte locatie niet. Een achtergrond.

Het lijkt een kip-eidiscussie. Houden op salafistische leest geschoeide organisaties in Limburg en in de Ardennen besloten bijeenkomsten op geheime locaties omdat ze iets te verbergen hebben? Of zijn ze ‘ondergronds’ gegaan omdat ze vinden dat ze binnen de grenzen van de rechtstaat opereren, maar constant in hun bewegingsvrijheid worden gehinderd nu het salafisme in Nederland onder een vergrootglas ligt? 

Die vraag legden we voor aan Dar-al-Fahm, de organisatie achter de ‘alleen voor broeders’- bijeenkomsten in Limburg. 
Dar-al-Fahm is ook gelieerd aan Moslimjongeren Almere, dat het Ardennen-weekend met onder meer Abu Hafs organiseert in mei. Dar-al-Fahm, dat doorgaans binnen enkele minuten reageert op vragen, hield zich gisteren stil. Wat zijn de feiten? In deze provincie en in de Belgische bossen hebben diverse bijeenkomsten plaatsgevonden waarvan onduidelijk is wat daar precies werd besproken en wat precies werd getraind. 

Was het, zoals bij de jihadi’s in de Haagse Context-zaak die veroordeeld werden wegens aanzetten tot gewelddadige strijd, een beetje ‘survivallen’? Of ging het, zoals antropoloog Martijn de Koning noteerde in Eilanden in een zee van ongeloof, om ‘het delen van ontspanning en amusement’? In België was vorig jaar enige ophef toen op Facebook foto’s verschenen van moslimjongeren uit Brussel die in camouflagekleding, met airsoftgeweren en opgestoken vinger (symbool voor ‘er is maar één god’) in de Ardennen poseerden. Het was maar een spel, geen training voor de jihad, zeiden ze. Een oorlogsspel weliswaar, maar een spel. 

Het kabinet maakt zich zorgen over personen en organisaties

De politie ‘monitort’ dit soort bijeenkomsten. Dat betekent dat ze informatie verzamelt. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukte gisteren dat in Nederland iedereen de vrijheid heeft te geloven wat hij wil. 

‘Het kabinet maakt zich zorgen over personen en organisaties die vanuit bepaalde salafistische leerstellingen problematische handelingen verrichten, zoals aanzetten tot haat, onverdraagzaamheid en isolationisme en die de vrijheid van anderen proberen in te perken. De overheid richt zich op problematische gedragingen: niet op een gehele levensovertuiging. Daar waar zich daadwerkelijk problematisch gedrag voordoet, is er namelijk een actie waarop vanuit de overheid kan worden geïntervenieerd. Of een bijeenkomst (on)wenselijk is, en eventueel bedreiging voor de openbare orde kan vormen, is primair een lokale afweging. Handhaven is ook een lokale aangelegenheid’, schrijft de NCTV. 

Maar hoe weet die lokale overheid of iets problematisch is als ze niet weet waar de bijeenkomsten zijn en wat er wordt besproken? De PVV in Almere stelde vorig jaar raadsvragen over de (on)wenselijkheid van islamitische retraites in Limburg waar de internationaal omstreden Britse prediker Haitham al Haddad als spreker optrad. 

De antwoorden ademen het ongemak en de beperkingen bij het ingrijpen in salafistische organisaties die onverdraagzaamheid prediken en de democratische rechtstaat afwijzen. „Zolang de openbare orde niet ernstig wordt verstoord en de strafwet niet wordt overschreden, zijn dergelijke bijeenkomsten en opvattingen in ons land wettelijk toegestaan. Tegelijkertijd vinden wij dat gedrag dat leidt tot onverdraagzaamheid of anderszins haaks staat op de democratische waarden van onze samenleving moet worden tegengegaan. Hiervoor hebben we een actieve dialoog met de inwoners en religieuze en maatschappelijke instellingen in onze stad, zoals scholen, moskeebesturen, het jongerenwerk en wijkagenten.” 

Dat klinkt mooi, maar hoe ga je een dialoog aan met mensen die zich op geheime locaties ophouden? De bijeenkomst volgende week in Limburg gaat over de sharia. Onbekend is welke prediker dit onderwerp aanroert.Wel is bekend dat hij van Sabeel komt. En de onomstreden expert op het gebied van de sharia is Haitham Al-Haddad, de grote baas van Sabeel. Dat de sharia zoals Al-Haddad die ziet op gespannen voet staat met een democratische samenleving, blijkt uit vele omstreden uitspraken die hij al heeft gedaan. Al-Haddad vindt dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient in islamitische landen, als die straf door een shariarechtbank wordt uitgesproken. 

Hij zou ook graag een shariarechtbank in Nederland willen hebben ‘om te bemiddelen in familiekwesties’. Het Openbaar Ministerie oordeelde in een zaak die was aangespannen door een ex-moslim dat het onmogelijk was om deze doodstraf in Nederland uit te voeren, onder meer omdat Al-Haddad ook zei dat ‘het niet in overeenstemming zou zijn met de islam als elke moslim zomaar een ex-moslim zou gaan stenigen’. Achter dat zomaar ligt een wereld. 


 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen