Zon, daar worden we zo blij van!

Print
Zon, daar worden we zo blij van!

Genieten op een terrasje. Mooi weer zorgt voor lentekriebels, merken datingbureaus. In het voorjaar krijgen ze meer aanmeldingen. Afbeelding: ANP

Zonder jas naar buiten. Terrasjes pakken. De eerste barbecue. Het is nog lang geen zomer, maar met temperaturen tot 20 graden in het vooruitzicht gieren de lentekriebels bij velen door het lijf. Het voorjaar maakt blij, maar waarom eigenlijk?


Het was zo’n ochtend waarop je kon voelen dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Een waterig zonnetje aan de horizon. Rijp op de velden. Het voorjaar hing in de lucht en daar zat-ie. De eerste blauwborst. 

De Texelse vogelkenner Klaas de Jong kan zijn geluk niet op. „Dit zijn echt van die momenten dat je weet dat die lange, koude winter voorbij is en er weer wat valt te beleven in de natuur.” De roodborst en de winterkoning kon hij al horen, maar het orkest groeit met de dag. En nu de blauwborst er weer is, weet De Jong dat het niet lang meer duurt voordat het een gekkenhuis is. „Straks kun je hier honderd vogelsoorten zien.” Reikhalzend kijkt hij uit naar het moment dat ook de nachtegaal terugkomt van de winterzon. „Daar kan ik echt tranen van in de ogen krijgen. Zo mooi vol en afwisselend is het stemgeluid.” 

Zonlicht heeft een grote impact op ons lichaam

Voor De Jong kan de lente niet vroeg genoeg beginnen. En zoals hem zijn er velen. Of het nu om natuurliefhebbers gaat of om levensgenieters die liever op een stadsplein op het terras ploffen. Het voorjaar brengt mensen in een collectieve jubelstemming. Zelfs Nederlanders die ’s winters in een diepe depressie zitten, knappen weer helemaal op. En dat is niet zo gek. 

„Zonlicht heeft een grote impact op ons lichaam”, zegt Domies Beersma, hoogleraar chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen die veel onderzoek doet naar onze biologische klok. „We worden er alerter en actiever van”, zegt hij. De ogen spelen daarin een cruciale rol. Lang is gedacht dat het netvlies alleen uit kegeltjes en staafjes bestaat, die het beeld doorgeven aan de hersenen waardoor we kunnen zien. Maar er blijkt nog een lichtgevoelige zenuw genesteld; de ganglion-cel. Deze cellen geven geen beelden door, maar activeren het lichaam. Is er meer licht, dan reageren we alerter.Willen we dingen doen. Naar buiten.Worden we blij van de natuur die in bloei staat. Of vrolijk van zingende vogels, zoals vogelkenner Klaas de Jong. 

Maar hoe mooi het gezang ook klinkt, de vogels doen het niet voor niets. Mannetjes lokken hiermee de vrouwtjes en zeggen tegen hun concurrenten dat ze moeten ophoepelen. En zo zijn er veel meer dieren die juist in dit jaargetijde volop sjansen en flirten. 

Bij mensen was er lang een geboortepiek te zien in het voorjaar. Dat had vooral een praktische reden. Het was niet handig om baby’s op de wereld te zetten in een jaargetijde waarin de moeder honger lijdt, weet chronobioloog Beersma. „Tot een halve eeuw geleden was er zomers nu eenmaal meer te eten dan ’s winters”, zegt hij. 

Het voorjaar: voor veel mensen ook een bijzonder mooie tijd om op zoek te gaan naar de liefde van hun leven. Datingbureaus merken het in de aanmeldingen: het zijn er veel meer dan anders. Maar ook zonder die datingbureaus slaat de liefde in dit jaargetijde driftig over. 

Volgens universitair docent fysiologie Peter Klaren is de verklaring daarvoor een doodeenvoudige: blote armen en korte rokjes. „Het wordt warmer, mensen kleden zich luchtiger, pakken een terrasje, blijven langer buiten, drinken wat meer en zitten gewoon lekkerder in hun vel. Dat bepaalt in sterke mate of mensen verliefd worden.”