Hulp voor ex-V&D’ers

Print
Hulp voor ex-V&D’ers

Afbeelding: Illustratie Marco Jeurissen

Je zult maar bij V&D hebben gewerkt en nu plots op straat staan. Wat doet dat met je en hoe kom je weer aan de slag? Acht Limburgse ondernemers leven met de ex-werknemers mee en dat niet alleen: ze gaan helpen. Helemaal voor niks.

Nog geen maand geleden liep Petra Sarkol langs het pand van V&D in de Roermondse binnenstad.Waar normaal altijd een hoop leven was, was het nu stil, leeg en donker. Zo triest, vond ze. „Ik dacht aan al die mensen die maandenlang in spanning hebben gezeten, niet wisten waar ze aan toe waren en uiteindelijk toch op straat stonden”, vertelt Sarkol. Ze vond dat ze iets moest doen, kroop achter haar computer, benaderde haar netwerk en had in een mum van tijd nog zeven enthousiaste collega’s bijeen. Ook allemaal zelfstandig ondernemers, die graag met haar mee willen doen. 

Zie hier: De Toekomstwinkel. 

Petra Sarkol is loopbaanbegeleider en heeft een eigen bedrijf. Ze helpt mensen die een heftige gebeurtenis hebben meegemaakt. Leert ze omgaan met stress en nieuwe kansen creëren. Joep Jongen werkt voor adviesbureau Jersey & Young en weet alles van het verkopen. Hij gaat de deelnemers leren hoe ze zichzelf kunnen verkopen als ze op zoek gaan naar een nieuwe baan. Misschien willen ze in die zoektocht wel een nieuw talent aanboren; daarvoor kunnen ze terugvallen op personal coach Bert Janssen. Anno 2016 is enkel een papieren cv achterhaald; Heidy Amory weet alles van online branding. Hoe kun je de mogelijkheden op social media gebruiken in je zoektocht naar een nieuwe baan? Op haar beurt stelt Marie-Christine Op de Coul - eigenaar van Maximaal Coaching Roermond - haar gespreks- en vergaderruimtes beschikbaar voor De Toekomstwinkel. 

Ik was er kapot van, schaamde me dood en had ineens veel minder geld

Renate Vullings is organisatiedeskundige en leert de deelnemers hoe ze om kunnen gaan met de vrije tijd die ze plotseling hebben. Audrey van Cann adviseert mensen die overwegen om voor zichzelf te beginnen over bedrijfsidentiteit en huisstijl. En Nick Pfennings is beschermingsbewindvoerder en weet alles van geld. Hij kan je precies vertellen wat je moet doen als je inkomen plotseling terugvalt en hoe je een budgetplan opstelt. Samen gaat het achttal zaterdag 14 mei aan iedereen die heeft gewerkt bij V&D, of bij een andere retailer die failliet ging, een hele dag helpen. 

Er zijn vier workshops waarin de coaches adviezen geven die mensen weer op het goede spoor kunnen zetten. Een aantal van de ‘vrijwilligers’ heeft zelf ervaring met ontslag na een reorganisatie of faillissement van een bedrijf, bijvoorbeeld Heidy Amory. Ooit werkte ze bij Peek & Cloppenburg, tot die winkel ophield te bestaan. „Ik was er kapot van, schaamde me dood en had ineens veel minder geld. Ik zou willen dat ik toen wat hulp had gehad,” zegt zij. Ook uitkeringsinstantie UWV en de vakbonden proberen de ontslagenen zo veel mogelijk te helpen, maar in de praktijk komt het vaak neer op weinig persoonlijk contact en weinig maatwerk, zeggen de initiatiefnemers van De Toekomstwinkel. „De inloopdag is daarom ook gratis.Wij zijn ondernemers, maar écht niet alleen maar bezig met geld verdienen”, zegt Sarkol. „We willen oprecht de helpende hand bieden.” 

Klik hier voor het hele artikel en probeer de krant digitaal vier weken gratis.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen