Vriendschap met een dode

Marijn Poels (links) en Maarten Vossen tijdens hun bezoek aan Morgantown.

Marijn Poels (links) en Maarten Vossen tijdens hun bezoek aan Morgantown. © videostill Marijn Poels

Als 13-jarige jongen adopteert de Heerlense Maarten Vossen een graf op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Zijn zoektocht naar de antecedenten van de gesneuvelde James Wickline is door documentairemaker Marijn Poels vastgelegd in de film ‘Ageless Friends’.

Jan Cuijpers

Hoe komt een jongen van 13 jaar er eigenlijk bij om een graf van een Amerikaanse soldaat te adopteren? Op die leeftijd ben je toch met heel andere dingen bezig? Maarten Vossen, inmiddels 27, heeft er een verklaring voor: „Als je jong bent, zie je de TweedeWereldoorlog vooral als een spannende periode. Oma vertelde er altijd verhalen over. Dat wakkerde mijn interesse aan. Ik had veel interesse in geschiedenis, dat speelde ook een rol. Dan kom je op de leeftijd dat je oorlogsfilms ziet: The Longest Day en Saving Private Ryan. Die laatste film, over de zoektocht naar de laatste overlevende van vier broers die de oorlog waren ingegaan, is me altijd bijgebleven.

In 2002 stond in de krant dat je graven in Margraten kon adopteren. Mijn vader zei: ‘Is dat niets voor jou?’” Maarten Vossen beantwoordt die vraag positief en enkele weken later ontvangt hij per post de officiële papieren. „Daar stond een naam in: James Wickline. Ik dacht: die is écht onderdeel geweest van de TweedeWereldoorlog.” Vossen wil dan meer weten. Het verhaal van JamesWickline is een verhaal uit het verleden waar weliswaar al een laag zand overheen was gegooid, maar het gat was nog niet dicht. Er moet meer te vinden zijn. „Toen begon mijn zoektocht.”

Vossen wil weten of er foto’s van ‘zijn’ militair zijn en of er nog familieleden of vrienden van hem leven. Internet staat in die tijd nog in de kinderschoenen, dus Vossen gaat brieven schrijven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee