Verlossing blijft nog even uit voor Roda

De Roda JC’ers Milec, Poepon en Van Hyfte balen na een Heerenveen-treffer.

De Roda JC’ers Milec, Poepon en Van Hyfte balen na een Heerenveen-treffer. © Ermindo Armino

Irritatie in plaats van feest. Roda JC liet tegen SC Heerenveen na het eredivisieschap in veilige haven te voetballen. Branco van den Boomen bezorgde de Friezen in extremis een overwinning: 1-2.

Jiry Funke

Groot was het chagrijn gistermiddag in het Parkstad Limburg Stadion. Halverwege al, nog ver voor die fatale vrije trap van Branco van den Boomen in de tweede minuut van de extra tijd. De eerste 45 minuten voetbal zorgt al voor zo veel ergernis dat bij het rustsignaal van scheidsrechter Bjorn Kuipers een orkaan van onvrede te horen is. Een mengeling van gefluit en geloei. Niet vanwege de tussenstand van 0-0, wel door de zielloze manier van spelen. En dat is onbegrijpelijk voor de aanhang, in de wetenschap dat een driepunter de zorgen over lijfsbehoud definitief zou kunnen wegnemen. „Uiteindelijk verlies je hem zelfs nog”, foeterde aanvoerder Tom van Hyfte. „Gezien de nederlagen van directe concurrenten alsWillem II en Excelsior is dit een gemiste kans.We hadden het moeilijk, komen op achterstand maar prikken dan toch de gelijkmaker binnen. Dan moet je dat punt gewoon over de streep trekken... Het fluiten van de supporters; ik kan me er wel iets bij voorstellen. Ze hebben weinig te genieten in eigen huis.”

Nog te veel last van zijn neus

Een understatement. Na de twee thuiszeges in augustus (Heracles en De Graafschap), kwam er slechts eentje bij, in januari tegen Utrecht. Voor de rest moest de aanhang het doen met een verdwaald gelijkspelletje hier en daar. En in al die wedstrijden was de attractiviteit ver te zoeken. Maecky Ngombo, zowat de enige man die het PLS nog wel eens in vervoering wil brengen, behoorde gisteren niet tot de selectie. ‘Nog te veel last van zijn neus’, luidde de lezing vanuit de club. Juist de grillen van de supersub had Roda tegen de Friezen zo onvoorstelbaar goed kunnen gebruiken. De thuisploeg maakte een bijzonder povere indruk. Dat werd tot uiting gebracht middels een karrenvracht aan foute passes en een god-zegene-de-greep-aanpak in balbezit. Te vaak werd er uit onvermogen en een gebrek aan inspiratie gekozen voor de lange bal. Die vervolgens moeiteloos kon worden opgevangen door de laatste linie van Heerenveen.

We moeten als Roda realistisch zijn

Het spitsenduo Poepon-Van Duinen werkte hard, deed zijn best maar van serieuze dreiging was - los van de eerste vier minuten - geen sprake. Trainer Darije Kalezic koos opnieuw voor een 4-4-2-systeem en eens te meer kon Roda vanuit die tactiek in aanvallend opzicht nauwelijks schade aanrichten. Het middenveld sloot in veel gevallen niet op tijd bij en de keren dat dat wel gebeurde, werd pijnlijk duidelijk hoe weinig creatief vernuft er voor handen is om iets te creëren. Heerenveen, ook al niet in grootse vorm verkerend, hield simpel stand.

Hoewel hij het zelf pertinent bestrijdt, lijkt Kalezic toch eerder een trainer die liever een punt koestert dan te voetballen voor de zege. „We moeten als Roda realistisch zijn. Met onze speelwijze hebben we zeven overwinningen behaald. Ik denk dat als wij met onze groep opportunistischer speelden we nooit zoveel punten hadden gepakt gepakt na de winterstop. En vergeet niet: als Van Hyfte tien minuten voor tijd die bal afmaakt, staan we hier heel anders.”

Het was wel de enige kans op meer dan een punt. Na de openingstreffer van de begenadigde Zweedse tovenaar Arber Zeneli, vlak na de hervatting, bracht Kalezic Ard van Peppen en Kristoffer Peterson voor de dramatisch spelende Henk Dijkhuizen en Farshad Noor. Peterson was 25 minuten voor tijd bij de gelijkmaker van grote waarde. Zijn prachtige schot werd met moeite gekeerd door Heerenveen-doelman Mulder, waarna Van Hyfte simpel kon binnentikken. Roda zette even iets aan en kreeg via Van Hyfte een uitgelezen kans op 2-1. Die viel echter in extremis aan de andere kant.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee