Hoge bloeddruk

© MGL

Een tijdje geleden werd mijn bloeddruk gemeten in het ziekenhuis. De eerste meting was zo hoog dat er nog een aantal metingen nodig was om te controleren of de apparatuur niet kapot was. Ik ging naar huis met een ‘minder, minder, minder’-advies.

Johan van de Beek

Thuis mat ik mijn bloeddruk nog eens. Die was gezakt naar een niveau dat vroeger, voordat hoge bloeddruk iets werd waar je medicijnen voor krijgt, normaal was. Honderd plus je leeftijd was toen het rekensommetje. In 2003 besloten onderzoekers dat normale bloeddruk die iets aan de hoge kant was gevaarlijk was. Dat heette prehypertensie. Een soort voorportaal van de hel. Zo ontstonden er in één klap miljoenen ‘zieken’ die allemaal geholpen moesten worden. Een vergelijkbare gekte had je rond cholesterol. Jarenlang een ‘killer’, totdat nieuwe inzichten opleverden dat er nogal lustig op los was gehypet. Dat meten van de bloeddruk is overigens een vrij hachelijke onderneming. Waarschijnlijk heb ik last van ‘witte jassen’- hypertensie. De scores die ik in een spreekkamer of ziekenhuis haal, zijn veel hoger dan de metingen thuis. Ik heb mijn eigen meter juist aangeschaft om die rare hoge waarden te verklaren. En dan blijkt dat er ook nog aanzienlijke verschillen in meetresultaten zijn afhankelijk van: het tijdstip van de dag, de vraag of ik me aan iets erger, of ik werk aan een artikel, linker- of rechterarm, wat ik gegeten heb enzovoort. De muziek die ik draai en de stand van de maan laat ik nog even buiten beschouwing. Ik moest hieraan denken toen ik las over de nieuwe schijf van vijf die onlangs werd gepresenteerd. Minder alcohol (een glas per dag), minder rood vlees, minder vis en elke dag een handje noten was een van de adviezen. Ik zag een stripboek voor me: Knabbel en Babbel in het land van de Blauwe Knoop. Daarna mat ik mijn bloeddruk. Die kon wel wat minder. Reageren? j.van.de.beek@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee