Het wapen Facebook

© ANP

De zaal zit vol met slachtoffers. Maar Eva is niet verschenen. Ze heeft de dagvaarding wel ontvangen, weet haar advocaat.

Paul van Gageldonk

Die is haar overhandigd in haar tijdelijke domicilie, in een opvangtehuis van het Leger des Heils. Toch heeft Eva er de voorkeur aan gegeven om de rechter vandaag niet onder ogen te komen.

Daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen, als we horen wat de geboren Haarlemse hier in het zuiden allemaal heeft uitgespookt.

De rechter, een rustige vrouw met kort donkerrood haar, is wel het een en ander gewend, maar verzorgt toch met de nodige gêne een bloemlezing uit het dossier van Eva. Even terug in de tijd.

Eva strijkt tien jaar geleden neer in Limburg. Daar leert ze Mia kennen. En, via Mia, Frank. Frank en Eva worden een paartje. Eva raakt aan de drugs. Frank vraagt echtscheiding aan. Eva belandt in het drugsmilieu. En vervalt tot diefstalletjes hier en daar, om haar verslaving te kunnen bekostigen. Uit hun huwelijk zijn twee zoontjes ontsproten, die vanwege Eva’s verslaving aan Frank worden toegewezen.

Een jaar later hertrouwt Frank. Hoewel Eva praktisch geen contact meer heeft met Frank, voelt ze zich vernederd door zijn nieuwe verbintenis met een andere vrouw. Frank wordt haar obsessieve doelwit. Eva opent een Facebookpagina. De remmen gaan volledig los. Frank is een viezerik.

Die zijn sperma laat aflikken door kleine jongetjes. Frank is een cri minele kakkerlak en een motherfucker. Maar niet alleen Frank krijgt ervanlangs. Mia is een geldhoer. Tevens gaat ze over lijken.

Maar mocht dat laatste zo zijn, dan kunnen we dat ook van Eva zeggen. In een van haar Facebooktirades trekt ze ook van leer tegen Johan, de reeds geruime tijd overleden broer van Frank. Ook hij is een viezerik, een criminele kakkerlak en een motherfucker. In juridische termen heet dat ‘een ten aanzien van overledene plegen van een feit als ware deze in leven’.

Tijdens het verhoor op het politiebureau had Eva alles ruimhartig bekend. Ze had daar een uiterst verwarde indruk achtergelaten.

Mompelde iets over de Hells Angels, waarmee zij warme contacten heeft en die van deze zaak op de hoogte zijn. En ze had ook uitgelegd waarom ze weigerde mee te doen aan een DNA-test, waarvoor zij in aanmerking kwam, omdat ze al een strafblad heeft. Eva vond deze Facebookzaak niets ernstigs. Sinds de aanslagen op hetWorld Trade Center wordt DNA al afgenomen bij de geringste futiliteit, had ze strijdlustig uitgeroepen. De agent zou haar bij die gelegenheid hebben toegevoegd dat als ze de test zou weigeren, ze haar zoontjes nooit meer terug zou zien. Eva krijgt 120 uur taakstraf. En een voorwaardelijke celstraf. Die is vooral bedoeld om haar te dwingen met het stoppen van tirades op Facebook, die tot op de dag van deze zitting door zijn gegaan. Verward die vrouw, op z’n minst, stelt de rechter vast. Jammer dat Eva niet is op komen dagen. Dan hadden we misschien wat dieper in haar ziel kunnen kijken. Hoewel? Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee