DE ZAAK-VAN REY: „Iedereen doet het en iedereen weet het”

De rechtszaak trekt veel aandacht van de media.

De rechtszaak trekt veel aandacht van de media. © Ermindo Armino

Het lekken uit de vertrouwenscommissie geldt als bijvangst in het corruptieproces rond Jos van Rey, maar vormde het hoofdgerecht van de eerste zittingsdag. Het is een botsing van twee werelden: de juridische en de politieke.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Op www.limburger.nl/dezaakvanrey vindt u een digitale gids voor misschien wel het meest opzienbarende corruptieproces van Nederland. De gratis gids is samengesteld door Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad en BICmultimedia.nl.


Wet is wet, maar er is ook een politieke realiteit. En die maakt de geheimhouding rond een burgemeestersbenoeming tot niets meer dan een theaterstuk. „Een idioot schouwspel” zelfs, in de woorden van Jos van Rey.

De politicus heeft in het najaar van 2012, toen hij nog VVD-wethouder van Roermond was, twee naar het burgemeesterschap dingende partijgenoten - Ricardo Offermanns en Vincent Zwijnenberg - geholpen door hun vragen en deels ook antwoorden voor het sollicitatiegesprek toe te spelen. Ook brengt hij voortijdig partijgenoten op de hoogte van de keuze van de vertrouwenscommissie. Zaken die nooit aan het licht waren gekomen als de rijksrecherche de telefoons van Van Rey niet had afgeluisterd in het kader van een grootschalig corruptieonderzoek.

Klankborden in de partijlijn

Schending ambtsgeheim en zelfs een poging om de toekomstig burgemeester van Roermond om te kopen, zo omschrijft het Openbaar Ministerie die steun van Van Rey. Zelf ziet de politicus dat heel anders. Het is niet meer of minder dan „klankborden in de partijlijn”, zo herhaalt hij keer op keer. Sterker nog, zonder dit klankborden zou geen enkele politieke benoeming in Nederland tot stand komen, zo probeert Van Rey de rechters te overtuigen van zijn stelling dat de wetgeving rond dit soort procedures al lang achterhaald is door de politieke werkelijkheid. Als voorbeeld geeft hij de benoeming van de vorige commissaris van de Koningin Léon Frissen in 2003. De CDA’er zou Van Rey in diens huis in Herten hebben opgezocht om VVD-steun voor zijn kandidatuur te verwerven. „Dat was dus zelfs buiten de partijlijn.”

Iedereen doet het en iedereen weet het. Zelfs het Openbaar Ministerie, toch al de gebeten hond bij Van Rey omdat het zijn leven en dat van zijn kinderen helemaal overhoop heeft gehaald met het jarenlange corruptieonderzoek, kent het gebruik van die politieke loslippigheid.

Ze willen me laten hangen

Van Rey noemt het dan ook zeker geen toeval dat het OM zijn telefoons gaat afluisteren in de periode dat Roermond zoekt naar een nieuwe burgervader. „Ze willen me laten hangen.” Succes verzekerd, bij elke vertrouwenscommissie, dus ook die van Roermond waaraan Van Rey in 2012 als adviseur van het college van burgemeester en wethouders is verbonden. Iedereen doet het en iedereen weet het. Helaas voor Van Rey durft alleen niemand - hijzelf uitgezonderd - dit hardop voor de rechtbank te zeggen. Zijn pogingen die stelling te onderbouwen met de getuigenissen van politieke prominenten, zijn op niets uitgelopen. Hij heeft commissarissen van de Koning gebeld. Ministers zelf. „Off the record zeggen ze: ‘Jos, maak je geen zorgen’”, geeft Van Rey de rechtbank mee. Maar dat is iets anders dan een getuigenis in het openbaar. „Uiteindelijk denken ze aan hun eigen carrière”, luidt zijn bittere conclusie.

En dus is het aan Van Rey om de rechtbank te overtuigen van die politieke realiteit. Dat lijkt niet de gemakkelijkste opgave, gezien de voortdurend de kop opstekende verwondering van rechtbankvoorzitter Jacco Janssen tijdens het politieke college van de man in het beklaagdenbankje. „Uw standpunt dat het om klankborden in de partijlijn gaat, blijft ons verbazen”, bekent Janssen. Hij geeft aan er moeite mee te hebben te geloven dat een burgemeestersbenoeming in feite niet meer dan een toneelspel is. „Het zou er toch om moeten gaan dat de beste kandidaat wint. U brengt het als een wedstrijd tussen politieke partijen.”

Een constatering waarmee de rechter de spijker op zijn kop slaat, zo vervolgt Van Rey zijn college. Het gaat erom welke partij haar kandidaten het best heeft voorbereid. Dat weten ze binnen de VVD, die hem helaas het lidmaatschap heeft ontnomen, maar ook bij het CDA, door Van Rey omschreven als „wereldkampioen benoemingen”. De getuigenis van de christendemocratische commissaris van de Koning Theo Bovens die de sollicitatiehulp van Van Rey betitelt als „onbetamelijk”, kan de Roermondenaar dan ook niet bekoren. „Bovens kan over die opmerking zondag gaan biechten”, sneert hij. De verbazing van de rechtbank blijft niet beperkt tot het klankborden. Ze willen ook van Van Rey weten waarom hij de gewraakte telefoontjes veelal met het toestel van de Eerste Kamer heeft gevoerd.

Soms kondigt hij al bellend met zijn gemeentelijke gsm aan dat hij zo zal bellen met het parlementaire apparaat „Was dat omdat u dacht dat het niet mocht wat u deed en dat het veiliger was om met het andere toestel te bellen?” Volgens Van Rey is hij er destijds inderdaad - „naar nu blijkt ten onrechte” - van uitgegaan dat Kamerleden over een ‘veilige’ telefoon beschikken, maar dat is niet de reden om met de Kamer-gsm te bellen. „Ik maakte zo meteen duidelijk dat ik als senator belde”, luidt Van Rey’s verklaring. Een lezing die leidt tot seconden van ongelovige stilte bij de rechtbankvoorzitter en zijn twee collega’s.

De rechtszaak tegen Van Rey gaat vandaag verder. Onderwerp is dan de verdenking van verkiezingsfraude.

Bron: TV Limburg

Bron: TV Limburg

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee